Poskupljenje goriva
Poskupljenje goriva Foto: Emica Elvedji/Pixsell

Novo drastično poskupljenje goriva šokiralo je hrvatske vozače. Gorivo nikad nije bilo skuplje.


Već u ponedjeljak stvarale su se gužve na benzinskim postajama. Najviše je poskupio dizel. Cijena spremnika od 50 litara dizela povećala se za 19,5 kuna. 

Vezani članci Naftne kompanije slobodno formirale cijene za sva class i premium goriva Cijene premium goriva od ponoći će opet rasti. Na nekim postajama očekuje se značajno poskupljenje Gorivo, ilustracija Novosti na benzinskim postajama: Od ponoći više cijene goriva

Spremnik benzina od 50 litara skuplji je za 13 kuna, odnosno 26 lipa po litri. Davor Štern rekao je za DNEVNIK.hr da granice nema, a mnogi se već pribojavaju i domino-efekta. 

Mnogi će gledati kako da uštede koju kunu. A to mogu učiniti s nekoliko jednostavnih promjena u načinu vožnje. 

Nježno s papučicom

Prvo i osnovno pravilo štedljive vožnje je oprezno stiskanje papučice gasa. Držite okretaje u najpovoljnijem rasponu. Kada postignete željenu brzinu, prebacite u najviši mogući stupanj prijenosa i održavajte brzinu. 

Ne vozite u "leru"

Pogrešno je dugo se "kotrljati" do semafora u praznom hodu. Automobil tako, ovisno o motorizaciji, troši od 0,5 do jedne litre goriva na sat, dok pri kočenju motorom elektronika isključuje ubrizgavanje goriva u cilindre i tako u tim trenucima praktički smanjuje potrošnju na nulu. Osim što štedite gorivo i ne smetate na cesti, dulje će vam potrajati i kočne obloge.

Ispraznite prtljažnik, skinite sve s krova

Nemojte se voziti s nepotrebnim teretom u automobilu. Ostavite kod kuće sve što vam ne treba: pancerice na ljetovanju ili prazna gajba piva koja cijeli tjedan putuje s vama na posao i natrag nisu vam potrebni. Svakih 100 kg opterećenja povećava potrošnju za oko 5 posto.

Isključite motor na mjestu

Mnogi novi automobili danas dolaze sa sustavom start-stop, koji isključuje motor dok auto stoji, čime se u gradskoj vožnji može znatno uštedjeti. Možete i sami isključiti automobil kad znate da ćete malo dulje stajati – recimo, ako vam se upravo ugasio semafor "pred nosom".

Usporite!

Vozite li 120 po autocesti umjesto 140 km/h, možete smanjiti potrošnju i do 15 posto. S automobilom koji troši 8 litara na putu od Zagreba do Splita i natrag uštedjet ćete oko 70 kuna.
Nemojte pretjerivati s ovom metodom – ako mislite voziti 90 km/h, radije otiđite starom cestom. Uštedjet ćete puno više.

Uklonite nepotrebne nosače

Krovne kutije izvrsno su rješenje za višak prtljage, ali bitno povećavaju potrošnju. Skinite ih kad vam više ne trebaju, i to ne samo kutije, nego i nosače. Samo nosači kvare koeficijent otpora zraka za 25 posto, što rezultira za 10 posto većom potrošnjom. S kutijom na krovu potrošnja se povećava za dodatnih 10 posto. Veliki paket na krovu može povećati potrošnju za čak 40 posto.

Vozite konstantnom brzinom

Kočenjem rasipate kinetičku energiju, a onda trošite gorivo da je ponovo "stvorite". Sportska vožnja s puno naglih ubrzanja i kočenja može povećati potrošnju i do 50 posto. Ako želite štedjeti, pokušavajte što je više moguće voziti konstantnom brzinom. Ako imate tempomat, koristite ga. Pokušajte predvidjeti što će se dogoditi ispred vas kako biste izbjegli nagle promjene brzine kretanja.

Štedljivo s klimom

Isključite klimatizacijski uređaj na nižim brzinama. Na oko 90 km/h višak goriva koji troši klima izjednačuje se s povećanom potrošnjom zbog otvorenih prozora, pa se na višim brzinama klima više "isplati", a i propuh može biti naporan.

Ovaj savjet vrijedi za proljeće i jesen – naravno da ne preporučamo vožnju užarenim asfaltom usred kolovoza bez klime zbog uštede od 2 kune. Pješice je još jeftinije. Radije ga u takvim uvjetima malo provjetrite prije nego što upalite klimu jer će se tako unutrašnjost brže rashladiti.

Provjerite tlak u gumama

Gume na automobilu uvijek trebaju biti pod tlakom koji je propisao proizvođač, i zbog potrošnje goriva, ali i zbog mnogih drugih razloga – od prianjanja za podlogu do ravnomjernog trošenja. Tlak 0,5 bara manji od potrebnog znači za 2 posto veću potrošnju.

Redovito održavajte automobil

Najmanje troši posve ispravan automobil. Staro ulje, napola začepljeni filter zraka i slični rezultati nemara odražavaju se i na potrošnju goriva.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju