Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U KORONAKRIZI

Hrvati su u posljednje dvije godine udomili ili kupili više od 120 tisuća pasa, ali postoji i druga strane medalje: "Probajte zamisliti da ste zadnja rupa na svirali"

Aktualno Galerija +0 Ivana Crnoja, predsjednica Udruge Pobjede Galerija 1/1 >>
Hrvati su za vrijeme pandemije koronavirusa zavoljeli kućne ljubimce. U posljednje dvije godine kupili su ili udomili više od 120.000 pasa. Sve to je pratila i industrija koja treba zadovoljiti kućne ljubimce, od veterinara do frizera, u zemlji se na kućne ljubimce na godinu troše stotine milijuna kuna.

U Hrvatskoj je u posljednje tri godine porastao broj kućnih ljubimaca. Od početka koronakrize hrvatskim parkovima šeta 120.000 tisuća pasa više, zbog čega raste i broj parkova za pse.

Pročitajte i ovo Pitbuli napali dijete tragedija u Italiji Dva pitbula rastrgala 13-mjesečnog dječaka dok se igrao u dvorištu: Majka ga je pokušala spasiti, nju su izgrizli Vox populi Pitali smo vas VIDEO Bojite li se pasa koji šeću bez nadzora? "Oni mali nadrkanci počnu lajati, napadati ljude..."

Raste i prodaja hrane i igračaka, čime su profitirale trgovine za kućne ljubimce. Prema posljednjim podacima iz 2019. godine, Hrvatska je uvezla više od 72 tisuće kilograma hrane za pse i mačke, dok je izvezla gotovo četiri puta manje.

"Najbolje idu poslastice i igračke. Iako, moram upozoriti da su poslastice za trening pasa i za nagrađivanje poželjnog ponašanja i nisu zamjena za hranu", rekla je Izabela Fijala.

I saloni za uljepšavanje imaju više posla.

"Za male pse do 10 kila je cijena 170 kn. To uključuje kupanje, šišanje, sređivanje noktiju, higijena ušiju. Tako da pas izađe tip-top", rekla je Fijala.

Uz to što vlasnici uživaju u ljepoti svojeg ljubimca, sve više se brinu i o njihovu zdravlju. Prošle godine cijepljeno je više od 400.000 pasa, a označeno više od 78.000. Zbog toga i veterinari imaju pune ruke posla.

"Danas se o kućnim ljubimcima vodi skrb gotovo identično kao i o ljudima. Kad dođu neki problemi, rade se zahvati kao u medicini za ljude", rekao je veterinar Matija Škulac.

Sve je više i ostavljenih pasa

Iako su mnogi tijekom pandemije udomili životinje, azili su prepuni ostavljenih pasa. Ivana Crnoja, predsjednica Udruge Pobjede, rekla je da su i oni u azilu osjetili utjecaj ekonomske krize.

"Probajte sada zamisliti kad ste zadnja rupa na svirali. Ljudi moraju prvenstveno zadovoljiti neke svoje osnovne potrebe, a tek onda mogu donirati", rekla je tijekom razgovora uživo u Dnevniku Nove TV s reporterkom Mateom Drmić.

"Konkretno, dvije godine nismo morali upućivati apel za hranu, a sad je došlo do toga da ne znamo hoćemo li sljedeći tjedan imati čime nahraniti pse. Svaki dan iz bolnica pokupimo ostatke hrane", dodala je.

Osim toga, Crnoja je istaknula i da se smanjuje broj udomitelja.

"Paralelno s time, povećava se broj napuštenih pasa na ulicama. Mi smo inače godišnje imali 400 udomljenih pasa, a u ove godine je broj udomljenih pasa za isti period manji za 50. To je 50 spašenih života", rekla je.

"Ima jedna slavna izreka ovdje u azilu: 'Kada udomite psa iz azila, spašavate dva života. Život psa kojeg uzmete i život psa koji će s ulice doći na svoje mjesto.' Dokle god ima napuštenih pasa, nemojte ih kupovati. Dajte šansu ovim predivnim psima. Svi vas oni čekaju", zaključila je.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene