Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Zahvaljujući zimskim školskim praznicima u Hrvatskoj, skijališta u Sloveniji ovog su tjedna puna, a u nekim turističkim središtima i više od polovice ukupnog broja gostiju čine Hrvati, tvrde slovenski mediji.


'Kod nas praktično nema prazne postelje, od 500 gostiju najveći je broj iz Hrvatske i to zbog školskih praznika i to će potrajati do kraja ovoga tjedna', izjavio je za mariborski dnevni list Večer Boštjan Paradiž, direktor agencije Vabo koja puni turističke kapacitete skijališta Kope na Pohorju. Uz skijaške potencijale gosti koriste i druge naše turističke mogućnosti poput wellnessa, na koji slovenski gosti obično zaborave, zadovoljno je rekao Paradiž.

Vezani članci Slovenska granica, ilustracija Slovenija na granicu s Hrvatskom rasporedila tisuću policajaca, u pomoć im stiže i vojska. Zabrinjavajuće vijesti dolaze i s granice s BiH Sezona skijanja pred vratima (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Tradicionalni skijaški tjedan pred vratima: Iako se ulaže i u domaća skijališta, većina Hrvata ići će u inozemstvo

>> Hrvati pohrlili na skijanje, kolone na granicama

Na skijanje u Sloveniju došlo je najviše obitelji iz područja Zagreba i iz Dalmacije, piše ljubljanski Dnevnik, no dosta je i hrvatskih skijaša koji dolaze vikendom ili u 2-3 dnevnim aranžmanima, a u Bledu je u prosincu prošle godine zabilježeno 50 posto više gostiju iz Hrvatske koji su među strancima bili najčešći gosti nakon Talijana, navodi slovenski tisak. 'Hrvatski gosti ovog tjedna spašavaju slovenska skijališta, od Krvavca do Koble, neki hoteli u Bohinju trenutno imaju dvije trećine gostiju upravo iz Hrvatske', navodi ljubljanski Dnevnik.

Hrvatski školski praznici idu na ruku Slovencima

'Zimski školski praznici u Hrvatskoj idu na ruku našim skijalištima', izjavila je za list predsjednica Slovenske nacionalne turističke organizacije (STO) Eva Štravs Podlogar. Dodala je da turistička središta imaju mnogo primjedaba na odluku slovenskog ministarstva školstva, koje je novom uredbom o školskim praznicima uznemirilo turističke tvrtke koje svoje prihode temelje na skijaškoj pinudi. Umjesto različitih termina za zimske jednotjedne školske praznike po regijama, ove je zime po prvi put termin praznika jedinstven za cijelu Sloveniju - od 19. do 26. veljače.

U najpoznatijem slovenskom zimskom turističkom središtu, Kranjskoj Gori, takvu su odluku nazvali vrlo lošom. Tvrde da su na taj način u ovoj sezoni izgubili prihod od dva milijuna eura, jer će dolasci domaćih skijaša biti koncetrirani na taj tjedan kad će biti prekapacitirani, što će znati iskoristiti konkurencija iz Austrije, Italije i Francuske. (Hina)