Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ekskluzivno istraživanje Dnevnika Nove TV

Ekskluzivno: Nakon presude generalima dramatično pala potpora ulasku u EU

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dan nakon izricanja nepravomoćne presude Dnevnik Nove TV donosi ekskluzivno istraživanje koje je provela agencija Ipsos Puls o tome kako su građani Hrvatske dočekali presudu i koga smatraju najodgovornijim za sve.

Rijetko je kada jedan događaj učinio ogorčenima čak 90 posto građana kao što to pokazuje istraživanje Dnevnika Nove TV. Toliko ih je bilo ogorčeno kada je čulo presudu. 7 posto ih je bilo ravnodušno, a dva posto građana Hrvatske je jako zadovoljno nepravomoćnom presudom.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Prvi doznajemo Hrvatski članovi uprave INA-e napustili sjednicu! Slika nije dostupna Istraživanje EKSKLUZIVNO Što građani misle o 'lex Perkoviću'?

Nepravedna presuda

Gotovina 24 godine, a Markač 18 godina zatvora. To 93 posto građana smatra nepravednim, a samo 4 posto građana ovakvu presudu koja spominje i zločinački pothvat smatra pravednom.

49 posto građana ovakvom presudom bilo je iznenađeno, njih 27 posto je očekivalo ovakvu presudu, a 21 posto građana donekle je izenađeno presudom u Haagu.

Kosoričina Vlada najodgovornija za ovu presudu

Nakon ovakve nepravomocne presude 32 posto građana smatra najjodgovornijom Vladu Jadranke Kosor, Sanaderovu Vladu odgovornom smatra 13 posto. Vladu Ivice Račana 10 posto, da je odgovorna politika misli 11 posto građana. Bivšeg predsjednika Mesića odgovornim smatra 9 posto građana, a tužiteljstvo ili Carlu del Ponte koja je napisala optužnicu odgovornim smatra 8 posto. A toliki postotak smata odgvornim i međunarodnu zajednicu. Predsjednika Tuđmana i njegovu vlast jer nije procesuirala zločine odgovornim smatra 7 posto, suci su odgovorni za 5 posto građana, odvjetnike smatra odgovornim 2 posto, a predsjednika Josipovića 1 posto građana. 32 posto građana odgovornim smatra neke druge ili ne zna.

Vladina loša igra s Haagom - loše presude

Do ovakvih presuda za 55 posto građana došlo je zbog loših poteza vlasti u sruadnji s Haagom. Za 45 posto građana do ovoga je došlo zbog pritisaka pojedinih stranih država na sud. Svaki četvrti ispitanik ili njih 26 posto smatra da su ovakve nepravomoćne presude došle zbog neprocesuiranja počinitelja pojedinačnih zločina na vrijeme ili 90-ih.. 10 posto građana u lošoj presudi vidi odvjetnike. A stvarnu krivicu generala vidi samo 5 posto građana.

Politika nećinjenja - loše presude

87 posto građana smatra da hrvatske institucije nisu učinile što je bilo u njihovoj moći da presuda bude povoljnija po generale, ali i Hrvatsku. Njih 8 posto pak smatra suprotno, da je Vlada učinila sve što je mogla. 5 posto građana ne zna.

Domovinski rat - sada lošija slika o njemu

Nakon ovakvih nepravomoćnih presuda 68 posto građana smatra kako će slika o Domovinskom ratu sada biti nepravedno lošija . Da će slika biti realnija smatra 7 posto građana, a 13 posto ispitanika smatra da ove presude neće imati nikakav utjecaj na ocjenu Domovinskog rata.

Presude ohladile građane od Europske unije

Haag je bio na početku pregovora ključ, a i sada je test hrvatske spremnosti na suradnju. Markač i Čermak bili su test Sanaderove Vlade da dobijemo status kandidata. Gotovinino uhićenje je bilo uvjet početka pregovora. I tako smo završili puni krug.

U toj priči o Haagu i nakon ovih nepravomoćnih presuda građani su emotivno reagirali čini se i u samo sedam dana dramatično je pala potpora ulasku u EU. Prije sedam dana za ulazak u uniju bilo je 60 posto građana, a dan nakon izricanja presude za referendum bi glasovalo 35 posto građana.

Sutra donosimo istraživanje što Vlada može u pravnom postupku učiniti, koja su razmišljanja građana o nekim tezama iz presude, ali i zločinima tijekom Domovinskog rata.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene