Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Grbin oštro po Ustavnom sudu: "Pričao sam s Milanovićem, imamo plan C. Popišali su se na sve nas"

Uspjeh Ivana Đikića i Igora Štagljara

Hrvati otkrili novu mogućnost liječenja tumora

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U najnovijem broju uglednog znanstvenog časopisa Science Signaling dr. sc. Ivan Đikić iz Mediteranskog instituta za istraživanje života u Splitu i Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Frankfurtu, te dr. sc. Igor Štagljar s Medicinskog fakulteta u Torontu objavili su otkriće novog mehanizma koji koči prijenos receptora u stanici, izvijestila je tvrtka Briefing.

Ovo otkriće ima medicinski značaj zbog toga što ukazuje na mogućnosti kombinirane terapije u tretiranju nekoliko vrsta tumora poput tumora dojke, pluća, gušterače, debelog crijeva i dr. Naime, znanstvenici su ukazali da anti-tumorska terapija može biti uspješnija ukoliko se kombinirano blokiraju EGF receptori (čija povećana aktivnost uzrokuje razvoj tumora) i novootkrivena molekula HDAC6, koja djeluje kao kočnica u transportu tih receptora.

Pročitajte i ovo Željko Kaštelan, Povjerenstvo za izradu nacrta Nacionalnog programa pilot faza Kreće program za rano otkrivanje najčešćeg raka kod muškaraca: "Više od 20 tisuća živi s rakom prostate danas u Hrvatskoj" Ilustracija Osigurano 300.000 eura Pokreće se akcijski plan protiv raka koji prijeti muškarcima, Beroš najavio: "Mobiliziramo sve resurse..."

EGF receptor je smješten u staničnoj membrani na površini ljudske stanice, gdje se aktivira vezanjem faktora rasta, uzrokujući premještanje receptora iz plazmatične membrane u stanici, nakon čega se on u endocitotskoj mreži razvrstava na različite lokacije. Inhibicija aktivnosti receptora postiže se posljednjim premještanjem aktivnog receptora u lizosom, staničnu organelu specijaliziranu za razgradnju receptorskih kompleksa. Taj proces je reguliran proteinom HDAC6, kako je opisano u najnovijem radu. Ukoliko ovaj sustav ne funkcionira, EGF receptori se mogu nakupiti i tako pojačati svoju aktivnost, dovodeći do razvoja raka, poput raka glave i vrata, dojke, pluća i gušterače. Zbog svoje ključne uloge u tim procesima, EGF receptor je meta nekolicine lijekova protiv raka.

'Na ovom otkriću radila su 24 znanstvenika iz cijelog svijeta i ono je rezultat ne samo multinacionalnog, već i multidisciplinarnog pristupa znanstvenom problemu. Ovo je istraživanje primjer primjene visokih modernih tehnologija u rješavanju važnih hipoteza biologije i medicine. Osim toga dobar je i pokazatelj da hrvatski znanstvenici u inozemstvu mogu uspješno surađivati i postizati vrhunske znanstvene rezultate', istaknuo je dr. sc. Ivan Đikić, navodi Briefing. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene