Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U najnovijem broju uglednog znanstvenog časopisa Science Signaling dr. sc. Ivan Đikić iz Mediteranskog instituta za istraživanje života u Splitu i Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Frankfurtu, te dr. sc. Igor Štagljar s Medicinskog fakulteta u Torontu objavili su otkriće novog mehanizma koji koči prijenos receptora u stanici, izvijestila je tvrtka Briefing.


Ovo otkriće ima medicinski značaj zbog toga što ukazuje na mogućnosti kombinirane terapije u tretiranju nekoliko vrsta tumora poput tumora dojke, pluća, gušterače, debelog crijeva i dr. Naime, znanstvenici su ukazali da anti-tumorska terapija može biti uspješnija ukoliko se kombinirano blokiraju EGF receptori (čija povećana aktivnost uzrokuje razvoj tumora) i novootkrivena molekula HDAC6, koja djeluje kao kočnica u transportu tih receptora.

Vezani članci Slika nije dostupna Fotografija koja je dječaku spasila život Slika nije dostupna Hrvatski genijalac bori se za uspjeh spasonosnog lijeka protiv raka

EGF receptor je smješten u staničnoj membrani na površini ljudske stanice, gdje se aktivira vezanjem faktora rasta, uzrokujući premještanje receptora iz plazmatične membrane u stanici, nakon čega se on u endocitotskoj mreži razvrstava na različite lokacije. Inhibicija aktivnosti receptora postiže se posljednjim premještanjem aktivnog receptora u lizosom, staničnu organelu specijaliziranu za razgradnju receptorskih kompleksa. Taj proces je reguliran proteinom HDAC6, kako je opisano u najnovijem radu. Ukoliko ovaj sustav ne funkcionira, EGF receptori se mogu nakupiti i tako pojačati svoju aktivnost, dovodeći do razvoja raka, poput raka glave i vrata, dojke, pluća i gušterače. Zbog svoje ključne uloge u tim procesima, EGF receptor je meta nekolicine lijekova protiv raka.

'Na ovom otkriću radila su 24 znanstvenika iz cijelog svijeta i ono je rezultat ne samo multinacionalnog, već i multidisciplinarnog pristupa znanstvenom problemu. Ovo je istraživanje primjer primjene visokih modernih tehnologija u rješavanju važnih hipoteza biologije i medicine. Osim toga dobar je i pokazatelj da hrvatski znanstvenici u inozemstvu mogu uspješno surađivati i postizati vrhunske znanstvene rezultate', istaknuo je dr. sc. Ivan Đikić, navodi Briefing. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju