Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Slovensko Ministarstvo vanjskih poslova obavijestilo je Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija RH da od petka, 21. ožujka, za hrvatske državljane više neće postojati mogućnost prelaska hrvatsko-slovenske granice sa starim osobnim iskaznicama, priopćio je MVPEI.


Slovenija je Ministarstvu vanjskih poslova poslala notu kojom obavještava Hrvatsku da od sutra na graničnim prijelazima neće prihvaćati stare osobne iskaznice.

Vezani članci Granični prijelaz, ilustracija Novi režim na granici: Slovenija objavila tko sve i pod kojim uvjetima od utorka smije u zemlju Slika nije dostupna Hrvati i dalje s osobnim iskaznicama u Sloveniju, Italiju i Mađarsku

U noti slovenskog Ministarstva vanjskih poslova navodi se da stare osobne iskaznice ne udovoljavaju sigurnosnim standardima Europske unije. Naime, nije ih moguće registrirati elektronskim čitačem.

Za prelazak hrvatsko-slovenske granice će se od 21. ožujka 2008. uvažavati putovnice ili novije osobne iskaznice koje se u Republici Hrvatskoj izdaju od 1. siječnja 2003., kao i do sada uz posebno priložen obrazac nadležnih tijela.

No stare osobne iskaznice Italija i Mađarska još uvijek uvažavaju.