Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ovih dana svi su zabrinuti oko gripe. No, i stručnjaci i stariji kažu - pravilnim izborom hrane možemo ojačati imunološki sustav te na taj način sačuvati svoje zdravlje.


U dane povećanog rizika od infekcija, mnogi se uzdaju u narodne recepte za jačanje imuniteta. Rijetko su bolesni i zbog toga zahvaljuju zdravim navikama.

Vezani članci Hrana na adventu (Foto: Dnevnik.hr) Adventsko ludilo zavladalo Hrvatskom: Gdje su blagdanske poslastice najjeftinije, a gdje najskuplje? Purica (Foto: Screenshot/YouTube) Amerikanci imaju ozbiljnih problema s puricama, rat traje već stoljećima

>> Liječnici smiruju: Ne treba vam dupla doza cjepiva protiv gripe

'Izbjegavati piće, alkohol, cigarete. Bolje kupiti kilu mandarina ili jabuka', rekao je jedan građanin. A ima i onih koji za zdravlje poduzimaju i drastičnije mjere pa se kupaju u hladnom moru. Nutricionisti se slažu, pravilna prehrana u kombinaciji s tjelesnom aktivnošću vodi ka cilju. 'Treba težiti izabrati što više voća i povrća, znači crvene boje, zatim narančasto i tamno zeleno', rekla je nutricionistica Alma Letić.

'Izaći van u prirodu. Lagana šetnja doprinosi jačanju imunološkog sustava', dodala je Letić. Imunološki sustav jača i unosom začina poput đumbira i češnjaka kojeg je najbolje konzumirati svježeg. 'Ima antibakterijsko djelovanje i negativno utječe na razvoj više od 70 vrsta bakterija', savjetuje nutricionistica.