Hoteli propadaju, država želi kažnjavati vlasnike - ili obnovi, ili prodaj!


Turista nikad više, a mjesta za smještaj doslovce nema. No, bilo bi ga da su kojim slučajem obnovljeni deseci zapuštenih hotela diljem Jadrana. Neki od njih, poput Haludova na Krku, bili su eksluzivna odmarališta svjetske elite. Neki su zapušteni više od dva desetljeća.

Vezani članci Zdravko Marić Ministar financija tvrdi da postoji plan ako dođe do kraha sezone: "Stanje je zadovoljavajuće“ Nikolina Brnjac Ministrica otkrila koliko je turista stiglo u Hrvatsku: Brojevima je zadovoljna, ali ipak ju nešto brine

Nekad napoželjnija turistička odredišta danas su pravo ruglo, a i u središtu Opatije već godinama propada nekoliko hotela. Neodržavanju država želi stati na kraj većim komunalnim naknadama. Već od idućeg ljeta investitori čiji hoteli propadaju mogli bi plaćati papreno veću cijenu za komunalije. Neki su i u državnom vlasništvu.

'Država se rješava tih nekretnina iz dana u dan, samo iz prošle godine 12 velikih tvrtki iz turističkog sektora našli smo privatne partnere', rekao je ranije Branko Grčuć. U središtu Crikvenice pokraj ruševina nekad uspješnog hotela Miramar svako ljeto prolaze tisuće turista. Novim zakonom država želi uvesti red u naplati komunalne naknade, o kojoj su dosad odlučivale lokalne vlasti.

Nešto se veliko događa na hrvatskom otoku Lošinju

'Naša intencija je bila da se naplata komunalne naknade vrši po kvadratu poslovnog prostora i na neki način ne bi bilo besplatno imati ovakav hotel u centru Crikvenice', rekao je zamjenik gradonačelnika Crikvenice Veselko Mutavgić. Vjerojatno najpoznatiji koji danas propada nekadašnja je perjanica turizma, hotel Haludovo u Malinskoj.

'Na našim top destinacijama u srednjoj Dalmaciji gdje postoje vrhunske lokacijem jedino investitori ne poduzimaju ništa, ako se vratimo na primjer Haludova, onda to postaje opasno za okruženje, rekao je ministar turizma Darko Lorencin.

Upravo je s Krka premijer Zoran Milanović nedavno poručio kako država takve investitore želi prisiliti - 'ili obnova ili prodaja'. 'Nadam se da ćemo ove mangupe natjerati kaznenim porezom da počnu graditi ili da se sele', rekao je tada Milanović. Grade li ili se sele, kako kaže premijer, mangupi, doznat ćemo ubrzo.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook