Jan Hamacek i Andrej Babis
Jan Hamacek i Andrej Babis Foto: Afp

Rusija je u nedjelju poručila da su češke optužbe da su ruske obavještajne službe odgovorne za eksploziju u skladištu streljiva neutemeljene i apsurdne te da će odgovoriti na protjerivanje 18 djelatnika ruskog veleposlanstva.


Češka je obavijestila EU i NATO o tome da sumnjiči Rusiju za upletenost u eksploziju u mjestu Vrbetice 2014., u kojoj je poginulo dvoje ljudi, i to će se pitanje naći na dnevnom redom ministara vanjskih poslova EU-a u ponedjeljak.

Češka je u subotu protjerala ruske diplomate uz objašnjenje da je istraga utvrdila povezanost ruskih obavještajnih službi s eksplozijom u tom skladištu koje se nalazi oko 300 kilometara istočno od Praga.

Vukovi poklali 87 ovaca u blizini Gračaca 04 Čopor vukova zaklao 87 ovaca: "Moramo ograđivati kuće da ne bi vuk došao djeci. Nedavno je viđeno njih devet kako u podne prelaze cestu"

Marko Ostanek - 6 Najperspektivniji hrvatski borac protivnicima čita poeziju: Provjereno donosi priču o borbi i ugovoru koji mijenja život

Rusko ministarstvo vanjskih poslova ocijenilo je da su češke optužbe apsurdne jer je Prag prije toga okrivio za eksploziju vlasnike skladišta, te poručilo da će Moskva odlučno odgovoriti.

"Uzvratit ćemo mjerama koje će prisiliti počinitelje te provokacije da u cijelosti shvate svoju odgovornost za uništavanje temelja za normalne odnose između dviju zemalja", priopćilo je ministarstvo.

"Taj neprijateljski potez nastavak je niza proturuskih poteza Češke Republike zadnjih godina. Teško je ne vidjeti američke tragove (u tome)", dodaje ministarstvo, optužujući Prag da "pokušava udovoljiti Sjedinjenim Državama u kontekstu nedavnih američkih sankcija protiv Rusije".

Češki ministar unutarnjih poslova i obnašatelj dužnosti ministra vanjskih poslova Jan Hamacek rekao je na javnoj televiziji da je policija zaključila da su dvojica osumnjičenih za eksploziju isti oni ruski vojnoobavještajni časnici Aleksandar Petrov i Ruslan Boširov koje Britanija traži zbog trovanja bivšeg ruskog špijuna Sergeja Skripalja i njegove kćeri bojnim otrovom novičokom u Salisburyju 2018.

Smrt dvogodišnje djevojčice zgrozila je Hrvatsku Apsurdi u slučaju tragične smrti dvogodišnje curice: "Svi ti nalazi bez pogrešaka doći će na stol Aladroviću čije je ministarstvo uvrdilo - pogreške"

Eksplodirala plinska boca u Sesvetama 02 Eksplodirala plinska boca u Sesvetama, jedna osoba ozlijeđena. Kući prijeti urušavanje

Vjeruje se da su Petrov i Boširov pseudonimi koje koriste Skripaljovi napadači, koji su i dalje na slobodi.

Kremlj niječe da je upleten u tu aferu.

Protjerivanja i optužbe Čeha izazvali su najveći spor s Rusijom od kraja komunističke vladavine 1989. godine do kada je Prag bio desetljećima pod dominacijom Moskve.

Sjedinjene Države i Velika Britanija objavile su da su potpuno solidarne s Češkom u njezinom sporu s Rusijom.

Ruski odnosi s brojnim članicama NATO-a, većinom s onima u EU-u te sa SAD-om, napetiji su nego u bilo kojem trenutku od hladnog rata.

SAD je Rusiji ovaj tjedan nametnuo sankcije zbog miješanja u prošlogodišnje američke predsjedničke izbore, hakiranja, maltretiranja Ukrajine i drugih navodnih zloćudnih radnji, što je Moskvu navelo na odmazdu.

Vili Beroš, ministar zdravstva - 2 Ministarstvo zdravstva: "Ministar ne potpisuje ugovore za javnu nabavu koju provode bolnice"

Policijski službenik 01, ilustracija Policija objavila detalje incidenta u Splitu: Mladić koji je ukrao noževe iz trgovine i mahao njima po ulici danas na sudu

Američki predsjednik Joe Biden rekao je prošli mjesec da misli da je njegov ruski kolega Vladimir Putin "ubojica", a Moskva je pozvala svog veleposlanika u Washingtonu na konzultacije.