Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Mišljenje stručnjaka

Hoće li se moći dokazati da je Smiljana Srnec počinila jezivo ubojstvo?

Naslovnice svjetskih medija o pronalasku tijela u zamrzivaču u Palovcu (Screenshot: Daily Mirror)
Naslovnice svjetskih medija o pronalasku tijela u zamrzivaču u Palovcu (Screenshot: Daily Mirror)
Aktualno Galerija +0 Naslovnice svjetskih medija o pronalasku tijela u zamrzivaču u Palovcu (Screenshot: Daily Mirror) Galerija 1/1 >>
Stručnjaci za DNEVNIK.hr otkrivaju hoće li se moći dokazati da je Smiljana Srnec počinila ubojstvo sestre, a otkrili su nam i može li Smiljanina obitelj kazneno odgovarati, ako je znala za leš u zamrzivaču.

Jedina osumnjičena za ubojstvo Jasmine Dominić u ovom je trenutku njezina sestra Smiljana Srnec, koja je navodno priznala ubojstvo kazavši da ju je zatukla, no bez prisutnosti odvjetnika, pa to priznanje ne može biti dokaz u sudskom postupku.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna U VARAŽDINU Nastavljeno suđenje Smiljani Srnec: Svjedoci obrane ne sjećaju se detalja druženja s Jasminom Nastavak suđenja Smiljani Srnec Govorila kroz plač Pogledajte šokantno svjedočenje Smiljane Srnec: "Nisam ubila sestru. Nedostaje mi od dana kada je nestala. A svjedoci? Oni su kriminalci i zlostavljači"

Iako je javnost zgrožena ovim slučajem, odvjetnik Anto Nobilo napominje da se tu prije svega radi o jednom starom obiteljskom ubojstvu koje je zgrozilo javnost isključivo zbog lokacije pronalaska leša i protoka vremena. “Po svemu ostalome, riječ je o obiteljskom ubojstvu i u kazneno-pravnom smislu nije značajan slučaj“, tvrdi Nobilo.

"Ovdje se više radi o psihijatrijskom slučaju nego o kazneno-pravnom problemu, jer se svi sada pitaju kako je netko mogao živjeti i odgajati djecu uz leš i postoji li mogućnost da su ukućani znali za strašnu obiteljsku tajnu", napominje.

Na pitanje hoće li se ikada moći utvrditi tko je ubio Jasminu Dominić i postoji li mogućnost da sestra ubijene Jasmine ipak ne bude osuđena, Nobilo odgovara kako je ovakav tip ubojstva jako teško dokazati, prije svega zbog protoka vremena i zato što su svi forenzični dokazi, nestali.

"Ne kažem da je nemoguće, ali bit će ga vrlo teško riješiti“. U ovom slučaju imamo leš i obdukciju kao jedinu metodu prikupljanja podataka. Ipak ne bih nagađao puno, jer istraga treba odraditi svoje. Obrat u dokazivanju može se dogoditi jedino ako dođe do personalnih dokaza, odnosno ako netko prizna ili se javi kao svjedok, no ako bude zavjere šutnje s oskudnim tragovima, bit će vrlo teško dokazati nečiju krivnju", smatra Nobilo koji otkriva i posljedice slučaja za Smiljaninu obitelj.

"Smiljanina obitelj ne može kazneno-pravno odgovarati, čak i ako su znali da je leš u zamrzivaču, a nisu to prijavili. Kazneno su odgovorni samo ako su sudjelovali u ubojstvu", rekao nam je Nobilo.

Rokovi zastare vrlo su dugi, u ovom slučaju 25 godina, pa Nobilo ne vidi bojazan od toga.

Uz malo policijske taktike do činjenica

Komplicirani i dosad nezabilježeni slučaj ubojstva u Međimurju za DNEVNIK.hr komentirao je i bivši načelnik kriminalističke policije Željko Cvrtila.

On ne misli da je slučaj teško dokaziv, već smatra da se uz malo policijske taktike može doći do činjenica. Ne isključuje mogućnost svjedoka, odnosno da Državno odvjetništvo nekome ponudi nagodbu za rasvjetljavanje cijelog slučaja.

"Možda je policija pronašla predmet kojim je Jasmina ubijena, mi to još ne znamo, ali sve okolnosti i svi materijalni dokazi trebaju biti uzeti u obzir, baš kao i nalazi obdukcije, svjedočanstva obitelji i iskazi mještana. Sve to skupa, uz motiv, može činiti čvrst dokaz da je sestra počinila ubojstvo“, ističe Cvrtila, koji ipak upozorava na, kako kaže, nedostatak sadašnjeg Zakona o kaznenom postupku.

"Sadašnji Zakon o kaznenom postupku bit će o najveća prepreka dokazivanju ubojstva jer Sud policiji uglavnom ne vjeruje, odnosno vjeruje više običnom građaninu nego policiji. Dakle, ako se pojavi neki svjedok koji bude svjedočio u korist Smiljane, to će biti jači dokaz od policijskog“, smatra kriminalist.

Aktualno Predsjednica primila dokumentaciju za pomilovanje Huanita, evo koja je daljnja procedura Huanito Luksetić (Foto: Dnevnik.hr) Huanito Luksetić (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Huanito Luksetić (Foto: Dnevnik.hr) Huanito Luksetić (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Poslana molba za pomilovanje Huanita (Foto: Dnevnik.hr) - 6 Poslana molba za pomilovanje Huanita (Foto: Dnevnik.hr) - 6 Foto: DNEVNIK.hr +0 Poslana molba za pomilovanje Huanita (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Hrvatska Predsjednica primila dokumentaciju za pomilovanje Huanita, evo koja je daljnja procedura 1/4 >>

Aktualno Dinamo juriša na Viktoriju u pobjedničkoj formaciji: Postave, taktika i ključ velikog okršaja! +0 Analiza Milana Stjelje Dinamo - Viktoria Nogomet Dinamo juriša na Viktoriju u pobjedničkoj formaciji: Postave, taktika i ključ velikog okršaja! 1/1 >>

 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene