Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prostitucija u Hrvatskoj

Hoće li RH početi kažnjavati klijente prostitutki?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Zagrebu se danas govorilo o jednom od modela suzbijanja prostitucije koji podrazumijeva kažnjavanje onih koji traže usluge prostitutki. Iako prostitucija službeno ne postoji, policija ima pune ruke posla.

Policija pretpostavlja da se ovim poslom u Hrvatskoj bavi više od pet tisuća osoba koje godišnje okrenu preko 300 milijuna kuna. Protiv najstarijeg zanata na svijetu različiti su oblici borbe. 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Dama noći Elitna prostitutka: 'Kad nekog vide sa mnom, znaju da mu je posao krenuo' Slika nije dostupna Sporni zakon Francuska: Klijentima prostitutki 1500 eura kazne

Primjerice, Kraljevina Norveška od sljedeće će godine uz prostitutke kažnjavati i konzumente prostitucije. Potporu norveškim nastojanjima uz šampanjac su pružile i članice Centra za ženske studije.

>> Ispovijest prostitutke: Slabo se testiramo na HIV

>> Novinari 'Provjerenog' na terenu svodnika i prostitutki

>> Trafficking sve veći problem i u Hrvatskoj

Čak je i liberalna Nizozemska odlučila stegnuti uzde legalnoj prostituciji. Naime, u Amsterdamu se zatvara polovina bordela u ulici crvenih svjetala kako bi se ostvarili zacrtani ciljevi u borbi protiv rastućeg kriminala. 

Lani je u Hrvatskoj zabilježeno 159 slučajeva odavanja prostituciji te 15 slučajeva međunarodne prostitucije, 32 slučaja podvođenja djevojaka i 17 trgovine ljudima, koja je najčešće povezana s prostitucijom. Kažnjen nije niti jedan konzument usluga jer Zakon to ne propisuje. Stoga se Hrvati ne boje pokupiti prostitutku na ulici ili nazvati broj iz oglasnika koji nudi druženje.

Zapad sve više teži restrikcijama prostitucije jer iskustva govore da njezina legalizacija ne spriječava kriminal. Podaci UN-a pak kažu da se tek 20 posto žena samostalno odlučuje na prostituciju ostale budu prisiljene.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene