Obavijesti Video Pretražite Navigacija
NAKON DVA DESETLJEĆA

Nesigurna je za učenike, prokišnjava, pukotine su na svakom koraku, ali sada bi napokon trebala krenuti gradnja nove škole: Razlog za veselje ili samo još jedno obećanje?

Aktualno Galerija Osnovna škola Cavtat - 1 Osnovna škola Cavtat - 1 Foto: DNEVNIK.hr Osnovna škola Cavtat - 2 Osnovna škola Cavtat - 2 Foto: DNEVNIK.hr Osnovna škola Cavtat - 3 Osnovna škola Cavtat - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Osnovna škola Cavtat - 4 Galerija 1/4 >>
Osnovna škola Cavtat još prije četiri godine navedena je kao jedna od onih koje su nesigurne za učenike. Škola je montažni objekt građen 1980. godine koji zimi prokišnjava, a zbog manjka mjesta učenici su osuđeni na smjene. Dva desetljeća roditelji i učenici slušaju da će dobiti novu. Prije četiri godine Dnevnik Nove TV izvještavao je o tim obećanjima, ali škole još nema.

Osnovna škola Cavtat montažni je objekt pod čak 18 krovova. Škola je to koja, pristojno rečeno, ne zadovoljava standarde obrazovanja.

"Ja bih htjela imati novu školu da svima bude ujutro i da bude jedna smjena", rekla je Marija Glasnović, učenica četvrtog razreda te je dodala što joj je najgore u školi: "S krova malo kaplje i stara je."

Pročitajte i ovo Barbara Štrbac DNEVNIK NOVE TV U SISKU Stiže vrhunac novog vodenog vala: ''Potres je učinio mnogo štete nasipima i treba ih hitno sanirati''

Škola je puna pukotina u zidovima, prozorima, podovima i stare opreme. Učenici se prilagode, nastavnici isto, no svi znaju da zaslužuju bolje.

"Kada sam došla raditi, tu su bile kante na podu. Mislila sam: 'Gdje ovo dolazim?' Ali ponavljam, nadamo se da će to iskustvo otići u povijest i da će biti napokon kako svi zaslužujemo da izgleda obrazovanje", rekla je Kristina Cikatić, učiteljica razredne nastave.

Pročitajte i ovo Saud Arnautović, predsjednik Središnjeg izbornog povjerenstva BiH UOČI IZBORA Predsjednik Središnjeg izbornog povjerenstva BiH za Dnevnik Nove TV o sigurnosnm prijetnjama: ''Poduzete su sve mjere''

Prije četiri godine tadašnja ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak obećala je financiranje škole čim projekt bude gotov. I projekt nove škole napokon je gotov. Građevinska dozvola očekuje se za mjesec do dva.

"Ako bude sve kako treba, ja se nadam da bi kroz iduću godinu trebala početi gradnja. Treba imati određenu zadršku s obzirom na cijelu situaciju", rekao je Božo Lasić, načelnik Općine Konavle.

Obećanja slušaju već dugo

Zadršku roditelji i djeca imaju već dva desetljeća, otkada slušaju o novoj školi. Zato je reporterka Dnevnika Nove TV Paula Klaić Saulačić pred kamere stavila odgovorne političare i upitala ih postaje li škola sada realnost. Novac je tu, tvrdi ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs. Uskoro kreće natječaj kojim se osigurava dvije milijarde i 300 milijuna kuna za škole diljem Hrvatske.

"Mislim da će ta škola biti sigurno jedna od onih koja ne bi trebala imati problem u odobravanju sredstava", rekao je Fuchs.

Projekt ove škole, kažu u Općini, vrijedan je gotovo 80 milijuna kuna. Dio novca sigurno će morati osigurati i lokalna samouprava.

"Ako bude potrebno, i Županija i Općina će financirati taj projekt", rekao je Nikola Dobrolavić, dubrovačko-neretvanski župan.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna POZIV NA PREGLEDE Od zloćudne bolesti obolijeva sve veći broj mladih žena: Preventivni pregledi su ključni

Pročitajte i ovo Bojan Ivošević, dogradonačelnik Splita OPASNOST U GRADU Zamjenik gradonačelnika o eksploziji u Splitu: "U gradskoj jezgri je previše ugostiteljskih objekata, sad je to već sigurnosna ugroza"

Ravnateljica škole kaže da ima razloga za veselje.

"Sretni smo i trebamo gledati u budućnost. Kada čujemo tako lijepe izjave i načelnika i župana i ministra, onda imamo osjećaj sigurnosti da će to zaista biti uskoro", rekla je Kate Kukljica, ravnateljica OŠ Cavtat.

Ekipa Dnevnika Nove TV će pričekati par godina, snimit će prve lopate na mjestu, a izjave učenika iz Cavtata svakako arhivirati – ako i ova obećanja ostanu tek obećanja.

Od nedjelje, 2. listopada Dnevnik Nove TV možete pratiti od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene