Obavijesti Video Pretražite Navigacija
DNEVNIK NOVE TV U SISKU

Stiže vrhunac novog vodenog vala: ''Potres je učinio mnogo štete nasipima i treba ih hitno sanirati''

U Istri, na riječkom području, u Gorskome kotaru, ali i nizvodno Kupom na karlovačkom području, zbrajaju se štete od nedavnih poplava. I dok se stanje na tim područjima smiruje, južnije od Zagreba prema Sisku vrhunac vodenog vala tek se očekuje, a s njim i novi problemi.

"Ne mogu proći, ovo je u ovih mjesec dana već drugi put da je Kupa izašla na cestu, sad ne znam kad će se početi povlačiti. Još uvijek raste'', požalio se Leo Gerer iz Starog Broda koji je, kako bi došao do kuće, morao proći kroz vodu koju mu je bila do pola vozila.

Dvaput u 15 dana doživjeli su takve probleme i stanovnici Kupske doline gdje Kupa izvire.

Barbara Štrbac Poplava - 1 Foto: DNEVNIK.hr

Davorin Klobučar iz Broda na Kupi kazao je kako je voda prije dva dana bila viša od dva metra što je, svjedoči, dokaz strašne snage i bujice koju Kupa u sebi ima. "To je bujična rijeka koja poplavi jako brzo, digne se strahovito brzo u roku osam sati čak četiri metra, a isto se tako brzo i povuče“, pojašnjava.

Barbara Štrbac Poplava - 2 Foto: DNEVNIK.hr

Vodič Marjan Sečan prepričava kako su imali grupu koja je samo ostavila čamac kojeg je silina vode uzela pa su ga, kako kaže, morali spašavati da im ne ode.

Višemilijunska šteta

Vodostaji Kupe obarali su sve rekorde od kad postoje mjerenja u gornjem slivu, a Alen Šneler iz Broda na Kupi tvrdi da je prije nekoliko dana Kupa bila 40 centimetara više nego prvi put. "Zadnji je put 1966. ovdje zabilježena takva poplava“, kazao je.

Barbara Štrbac Poplava - 3 Foto: DNEVNIK.hr

Šteta je otprilike 2,5 milijuna kuna, procjenjuje delnička gradonačelnica Katarina Mihelčić. "I na cestama i na imovini. Međutim ova druga je više štete napravila u samom naselju i u stambenim objektima tako da to će biti više privatnih šteta vidjet ćemo kada Povjerenstvo odradi ovaj tjedan na terenu“, kazala je Mihelčić.

U sisačkom kraju tek se pripremaju za vodeni val

Rukovoditeljica branjenog područja Hrvatskih voda Tatjana Dovranić Kardaš smatra da se očekuje da će vrhunac vodenog vala proći Siskom sutra poslijepodne, a reporterka Dnevnika Nove TV Barbara Štrbac kazala je da razina vode naočigled raste.

"Ima jako puno naplavine, voda je jako mutna, a jedno i drugo su pokazatelji da vodostaj još uvijek raste“, pojasnila je dodavši da je zasad potopljeno nekoliko manjih lokalnih prometnica što je stvorilo određene probleme premda je, kako kaže, lokalno stanovništvo naviklo da se nešto takvo događa te im to ne stvara velike probleme.

Barbara Štrbac Poplava - 4 Foto: DNEVNIK.hr

Ono što je dosta velik problem, upozorila je, jest to što je potres učinio mnogo štete, a među ostalim, i na nasipima koji se moraju hitno sanirati. "Za to je dobiven europski novac, a znamo da taj novac ima striktne rokove. Kada je vodostaj ovako velik i kada je tlo ovako vlažno – radovi staju“, poručila je.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna OBILNE KIŠE VELIKA FOTOGALERIJA Sava se u Zagrebu izlila iz korita, raste vodostaj Kupe u Karlovcu, neke ceste zatvorene

Pročitajte i ovo Banovina - 3 VELIKE OBORINE Kakvo je stanje na Banovini nakon velikih kiša? Stanovnici kontejnerskog naselja sada su na suhom, ali prijeti nova/stara opasnost

"Nije neuobičajeno da još u rujnu krenu vodeni valovi, ali svakako nije nešto što se događa svake godine“, kazala je te napomenula da su se u Sisku nadali da će imati barem još mjesec dana da nekako nastave s tim radovima.

"Vidjet ćemo što će se dalje događati jer je rok za iskorištavanje tih sredstava negdje do svibnja“, zaključila je.

Više o vodostaju u Pokuplju možete pogledati u prilogu reportera Dnevnika Nove TV Marka Balena i Barbare Štrbac.

Od nedjelje, 2. listopada Dnevnik Nove TV možete pratiti od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene