Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Partneri

HNS: Držat ćemo stabilnost Vlade i koalicije

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vodeći ljudi HNS-a poručili su danas da su stabilni partner u vladajućoj koaliciji, a posebno sada kada se glavni koalicijski partner SDP suočava s unutastranačkim problemima.

"Nadam se da će koalicijski partner što prije riješiti poteškoće u stranci, a što se HNS-a tiče, mi razumijemo da je naša dodatna odgovornost držati stabilnosti i tu odgovornost ćemo i podnijeti", rekla je čelnica HNS-a, prva potpredsjednica Vlade Vesna Pusić novinarima uoči sjednice Vlade.

Pročitajte i ovo Damir Habijan fascinantno mu je Habijan poručio oporbi: "Priznajte da ste izgubili" Slika nije dostupna Trzavice u vladajućoj koaliciji Pusić na Facebooku: HNS ne izlazi niti će izaći iz koalicije; Linić: Nema panike!

Ministrica kulture i članica Predsjedništva HNS-a Andrea Zlatar Violić vjeruje da unutarstranačka događanja u SDP-u neće imati nikakve posljedice na Vladu. "Ona funkcionira po svom dnevnom redu i hodogramu zadataka i nadam se da se (događanja u SDP-u) ni na koji način neće reflektirati", kazala je novinarima.

S obzirom na narušene odnose u SDP-u, novinare je zanimalo kako će se ponašati HNS kao partner u vladajućoj koaliciji ako predsjednik SDP-a i Vlade Zoran Milanović izgubi povjerenje u stranci, odnosno je li za HNS opcija neki drugi mandatar Vlade ili treba ići na nove parlamentarne izbore.

'Nije normalno da već mjesecima raspravljamo o odnosima unutar stranke'

"To su, dakako, moguće konstrukcije, ali onda je u to uključen i cijeli parlament, svi mehanizmi koje ova država poznaje, od izbora, drugog mandatara. Međutim, to su nagađanja i ona ne ovise o odnosima i načinu samog funkcioniranja Vlade", rekla je Zlatar Violić.

Na upit novinara kazala je i kako HNS nije još raspravljao o tome hoće li podržati nekog drugog mandatara Vlade umjesto Milanovića, ako dođe do takvog scenarija. "Moram kazati da o tome nismo diskutirali tako da ne mogu izreći ni osobno stajalište, ni u ime HNS-a o tom pitanju", rekla je.

"Vlada je stabilna i nema nikakvih nestabilnosti", rekao je novinarima HNS-ov potpredsjednik Sabora Milorad Batinić po izlasku iz Banskih dvora, gdje je bio na sastanku, kako je rekao, "operativno tehničke razine vezane uz točke dnevnog reda" današnje sjednice Vlade. Uz njega u Banskim su dvorima bili i HNS-ov zastupnik Igor Kolman te član Predsjedništva stranke, župan Varaždinske županije Predrag Štromar.

Na pitanje može li se kvalitetno upravljati državom u situaciji kada se najjača stranka vladajuće koalicije mjesecima bavi samom sobom, Batinić je odgovario: "To pitanje ne bih komentirao, ali mislim da to minimalno utječe na rad Vlade. To su unutarstranačke stvari i mislim da se naš koalicijski partner vrlo kvalitetno i dobro nosi s tim".

Nije htio komentirati ni mogućnost da Milanović izgubi povjerenje u stranci. "HNS će u ovoj situaciji dokazati, kao što i uvijek dokazuje, da je vrlo lojalan koalicijski partner, a sada je još i veća odgovornost na nama. A ne bih htio špekulirati što će biti, ako će biti", rekao je. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene