Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Trzavice u vladajućoj koaliciji

Pusić na Facebooku: HNS ne izlazi niti će izaći iz koalicije; Linić: Nema panike!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Trzavicama u vladajućoj koaliciji na kraj je pokušala stati Vesna Pusić, inzistirajući da HNS ne izlazi, niti ima namjeru izaći iz Vlade. Slavko Linić kaže da bez poreza na nekretnine neće biti smanjenja zdravstvenog doprinosa. Javio se i Ivan Jakovčić...

Nakon što je predsjednik Kluba zastupnika HNS-a Jozo Radoš neizravno zaprijetio izlaskom te stranke iz vladajuće koalicije zbog neslaganja s SDP-om oko uvođenja poreza na nekretnine i nakon što je predsjednik IDS-a Ivan Jakovčić zatražio rekonstrukciju Vlade zbog neprovođenja predizbornog Plana 21, uoči početka današnje sjednice Vlade stigla je reakcija ministra financija, SDP-ovca Slavka Linića.

Pročitajte i ovo Tihomir Cipek, politički analitičar "Prava politička diverzija" Analitičar za Dnevnik Nove TV: "Milanović ide na taj sukob i to se čak kosi s načelima SDP-a. A Plenkovićeva taktika je poput thai chija" Slika nije dostupna Pogled u 2013. Koalicija godinu dana poslije: Više ne vjeruju u brz oporavak

Zakone donose saborski zastupnici, a ne HNS-ovi ministri

On je novinarima prokomentirao kako zakone ne donosi 'ni Slavko Linić, ni bilo koji ministar u HNS-u, donosi ih Hrvatski sabor. Kako će tamo biti, odlučit će saborski zastupnici, to je njihova ovlast. Ne vidim razloga ni panici, ni nemiru, ni problemima. Ne bude li tog zakona, neće biti ni smanjenja doprinosa u zdravstvu. Politika Vlade je vrlo jasna i to je bila politika koja je na samom startu rečena, da je to bitka za konkurentnost hrvatskog gospodarstva i bit će usmjerena na smanjenje zdravstvenog doprinosa', rekao je Linić.

>> Pusić: Nisam vidjela da neka koalicija tako dobro funkcionira kao naša

Na pitanje je li ugroženo funkcioniranje vladajuće koalicije, s obzirom na Jakovčićev zahtjev za rekonstrukcijom Vlade, Linić je predsjedniku IDS-a poručio da sjedne i porazgovara s koalicijskim partnerima.

'Neka sjedne. Pretpostavljam da se o tome razgovara među predsjednicima stranaka. Koliko ja vidim, Vlada funkcionira, velika je većina u Saboru za odluke Vlade. Prema tome, u Hrvatskoj imamo stabilnu političku situaciju. A da mnogi nisu sretni... A svatko ima pravo na svoj komentar. Komentiraju poslodavci, sindikati pa i ljudi iz stranaka', rekao je Linić.

Pusić: HNS ne izlazi, niti će izaći iz koalicije

U međuvremenu je iz HNS-a stiglo priopćenje u kojemu prva potpredsjednica Vlade i potpredsjednica te stranke Vesna Pusić navodi da HNS 'ostaje stabilan i sastavni dio Kukuriku koalicije i Vlade RH kojoj su građani dali povjerenje na posljednjim parlamentarnim izborima te će i dalje davati svoj doprinos i ulagati maksimalno znanje i trud kako bismo došli do najboljih rješenja, ostvarili napredak u zemlji i time građanima omogućili da ostvare kvalitetniji i bolji život'. Ministrica Pusić to je objavila i na Facebook stranici.

Na kraju priopćenja još se jednom navodi da 'HNS ne izlazi, niti će izaći iz koalicije' te da je HNS 'stabilan koalicijski partner i ima zajedno sa SDP-om odgovornost za ovu Vladu i ovu zemlju. I tu odgovornost će dosljedno i ponijeti'.

Mrak Taritaš: Koalicija funkcionira odlično

HNS-ova ministrica graditeljstva Anka Mrak Taritaš danas je ustvrdila da koalicija 'funkcionira, radimo svoj posao i odlično surađujemo u Vladi sa svim ministrima'. Napomenula je da su HNS-ovci dali primjedbe na prijedlog poreza na nekretnine te da tražeda određene stvari u taj prijedlog budu ugrađene.

'Ono što je HNS poručio je da taj zakon ne bi trebao ići, jer nije pravo vrijeme, ali što se tiče suradnje s drugim ministrima, koalicija odlično funkcionira', rekla je Mrak Taritaš.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene