Sudnica
Sudnica Foto: Robert Anic

U Hrvatskoj je trenutačno aktivna najmanje 951 tužba protiv medija i novinara u kojima tužitelji potražuju gotovo 77,4 milijuna kuna, pokazala je anketa koju je u srijedu predstavilo Hrvatsko novinarsko društvo (HND).


Nakon ankete koju je provelo Hrvatsko novinarsko društvo, ustanovljeno je da je u Hrvatskoj trenutačno aktivna najmanje 951 tužba protiv medija i novinara. "Broj od najmanje 951 tužbe nešto je što bi sve u ovom društvu trebalo zabrinuti. Govorimo o kulturi tužakanja novinara i medija te sustavnoj agresiji kako bi se novinare zastrašilo i kako bi oni sami pribjegli autocenzuri", ocijenio je predsjednik HND-a Hrvoje Zovko na konferenciji za novinare.

Vezani članci Tomislav Debeljak Hrvatsko novinarsko društvo osudilo napad Tomislava Debeljaka na novinara Nove TV: "Ispod svake razine" Hrvoje Zovko, HND Oštra reakcija HND-a na Plenkovićevo prozivanje novinara: ''U opisu njegovog posla nije biti glavni urednik hrvatskih medija''

U tom "tužakanju", kaže, sudjeluju svi; od lokalnih "šerifa", neovisno koje su političke opcije, političara, sudaca i sutkinja. Smatra kako tužitelji neće uspjeti u svojim namjerama da spriječe slobodno novinarstvo jer svaki dan svjedočimo novim istraživačkim tekstovima koji ukazuju na afere. No, kada podvučemo crtu, vidimo da radimo i živimo u jednom tužnom društvu, kazao je Zovko.

"Hrvatska je najgora zemlja u Europi po pitanju SLAPP tužbi. Ono što HND bezuvjetno zahtijeva je dekriminalizacija u djelu koji se odnosi na čast i ugled jer smatramo da je tu široki prostor za manipulaciju. Imamo i duševne boli koje nitko nije vještačio, a najbolje se liječe stotinama tisuća ili milijunima kuna odštetnih zahtjeva", rekao je predsjednik HND-a.

Milorad Dodik VIDEO Milorad Dodik šokirao nepristojnom gestom iz službenog automobila

Uništena dječja bolnica u Mariupolju Potresna priča novinara koji su posljednji ostali u opkoljenom Mariupolju: "Nismo imali pojma hoćemo li se izvući živi..."

Vjeruje da je broj tužbi veći nego što je pokazala nova anketa, u kojoj je sudjelovalo 26 medija, te da taj broj prelazi 1100 tužbi. Podsjetio je i da je u prvoj anketi prije četiri godine bilo 1163 aktivnih tužbi protiv novinara i medija, zatim 905, pa 924 i sada 951 tužba.

Voditeljica HND-ova istraživanja Monika Kutri istaknula je da, kao i prošle godine, najviše tužbi ima Hanza media - nakladnik Jutarnjeg lista, Globusa, Slobodne Dalmacije i drugih izdanja, a aktivne su 443 parnice "teške" u prosjeku 95.000 kuna po tužbi.

Odmah iza Hanza medije je Styria koja samo za Večernji list i 24 sata ima 196 tužbi čiji odštetni zahtjevi iznose gotovo 20 milijuna kuna. U aktivnim sudskim sporovima visina tužbenih zahtjeva kreće se od nekoliko tisuća kuna do čak više od milijun kuna, dok najdulji sudski spor traje čak 32 godine, istaknula je Kutri.

Odvjetnica i članica Stručne skupine Europske komisije za SLAPP tužbe Vanja Jurić rekla je kako je problem primjena zakona, a jedino rješenje sustavna i kontinuirana edukacija sudaca, odvjetnika i novinara.

O iskustvima vezanim uz tužbe protiv novinara i medija govorili su potpredsjednik HND-a Goran Gazdek, glavna tajnica HND-a Ema Tarabochia Veršić i Suzana Lepan Štefančić, članica Izvršnog odbora HND-a.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju