Obavijesti Video Pretražite Navigacija
NITI JEDAN SLUČAJ NIJE RIJEŠEN

HND traži da Sabor raspravlja o prijetnjama novinarima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatsko novinarsko društvo je zatražilo od Sabora da raspravlja o prijetnjama koje su prije nekoliko dana dobili Branka Valentić, ravnatlejica Hine i Goran Borković, glavni urednik portala Forum.tm.

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) duboko je zabrinuto činjenicom da i dalje nije riješen niti jedan slučaj prijetnji novinarima u Hrvatskoj te da se broj uvreda koje uključuju govor mržnje kao i izravnih prijetnji novinarima posljednjih dana čak i povećao, kaže se u priopćenju kojeg potpisuje Saša Leković, predsjednik HND-a.

Pročitajte i ovo Dragutin Hedl i Hrvoje Zovko zakon opasnih namjera HND o Vladinu uvođenju novog kaznenog djela: "To je najveći čin agresije na novinarsku profesiju i na javni interes" Hrvoje Zovko i Maja Sever Oštre kritike HND i SNH osudili premijerov napad na N1: ''Plenković se ponaša kao Vučić''

Posebno upozorava na prijeteća pisma koje su prije nekoliko dana primili Branka Valentić, ravnateljica Hine te Goran Borković, glavni urednik portala Forum.tm.

"Jedno pismo „potpisano“ je s „Jedan HOS-ovac“ a drugo s „Ustaške zmije“ a ispod oba „potpisa“ je ustaški pozdrav „Za dom spremni“. Uz primatelje u tim prijetećim pismima anonimni su pošiljatelji ispisali i odvratne uvrede na račun još nekolicine novinara i drugih javnih osoba", podsjeća HND upozoravajući da je od prijetnji do fizičkog nasilja malen korak.

Zbog toga zahtjeva najhitnije postupanje nadležnih institucija u svim slučajevima prijetnji novinarima. "Odbor za informiranje, informatizaciju i medije Hrvatskog sabora pozivamo da o toj za društvo krajnje opasnoj pojavi neizostavno raspravlja već na prvoj sjednici", kaže se u priopćenju HND-a, te se dodaje da bi se zbog značaja teme saborski zastupnici o njoj trebali očitovati na plenarnom zasjedanju.

Ovo je drugi put u mjesec dana da HND mora osuditi prijetnje hrvatskim novinarima. Reagiralo je i 30. rujna osuđujući tada prijetnje Emi Branici, novinarki Nove TV, kojoj je osoba o kojoj je radila priču za Provjereno zaprijetila da će "završiti kao (Ivo) Pukanić".

HND je tada upozorio i na svojevrsnu tjeralicu na društvenim mrežama za nekoliko novinara koji su snimali crkvu u Palmotićevoj ulici u Zagrebu, gdje je održana misa za ustaškog poglavnika Antu Pavelića.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene