Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Hrvatsko novinarsko društvo je zatražilo od Sabora da raspravlja o prijetnjama koje su prije nekoliko dana dobili Branka Valentić, ravnatlejica Hine i Goran Borković, glavni urednik portala Forum.tm.


Hrvatsko novinarsko društvo (HND) duboko je zabrinuto činjenicom da i dalje nije riješen niti jedan slučaj prijetnji novinarima u Hrvatskoj te da se broj uvreda koje uključuju govor mržnje kao i izravnih prijetnji novinarima posljednjih dana čak i povećao, kaže se u priopćenju kojeg potpisuje Saša Leković, predsjednik HND-a.

Posebno upozorava na prijeteća pisma koje su prije nekoliko dana primili Branka Valentić, ravnateljica Hine te Goran Borković, glavni urednik portala Forum.tm.

"Jedno pismo „potpisano“ je s „Jedan HOS-ovac“ a drugo s „Ustaške zmije“ a ispod oba „potpisa“ je ustaški pozdrav „Za dom spremni“. Uz primatelje u tim prijetećim pismima anonimni su pošiljatelji ispisali i odvratne uvrede na račun još nekolicine novinara i drugih javnih osoba", podsjeća HND upozoravajući da je od prijetnji do fizičkog nasilja malen korak.

Zbog toga zahtjeva najhitnije postupanje nadležnih institucija u svim slučajevima prijetnji novinarima. "Odbor za informiranje, informatizaciju i medije Hrvatskog sabora pozivamo da o toj za društvo krajnje opasnoj pojavi neizostavno raspravlja već na prvoj sjednici", kaže se u priopćenju HND-a, te se dodaje da bi se zbog značaja teme saborski zastupnici o njoj trebali očitovati na plenarnom zasjedanju.

Ovo je drugi put u mjesec dana da HND mora osuditi prijetnje hrvatskim novinarima. Reagiralo je i 30. rujna osuđujući tada prijetnje Emi Branici, novinarki Nove TV, kojoj je osoba o kojoj je radila priču za Provjereno zaprijetila da će "završiti kao (Ivo) Pukanić".

HND je tada upozorio i na svojevrsnu tjeralicu na društvenim mrežama za nekoliko novinara koji su snimali crkvu u Palmotićevoj ulici u Zagrebu, gdje je održana misa za ustaškog poglavnika Antu Pavelića.