Obavijesti Video Pretražite Navigacija

HNB: U prvoj polovici 2007. registrirano 412 krivotvorenih novčanica

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U prvoj polovici ove godine u Hrvatskoj je registrirano ukupno 412 komada krivotvorenih novčanica, objavila je Hrvatska narodna banka.

To je za 32 posto više nego drugoj polovini 2006., u kojoj je registrirano 313 komada krivotvorenih novčanica. No, u odnosu na razdoblje siječanj - lipanj 2006. godine, kada su otkrivena 854 komada krivotvorenih novčanica, u prvih šest mjeseci ove godine broj otkrivenih krivotvorina je više nego prepolovljen, napominju iz HNB-a.

Pročitajte i ovo Ilustracija pojavile se prijevare HNB ima važno upozorenje: "Zaposlenici ne zovu telefonski građane..." Slika nije dostupna Javite policiji ako naiđete na neku OPREZ! Pojavile se krivotvorene novčanice - Kako ih prepoznati

Među krivotvorinama najviše je, gotovo trećina, bilo novčanica od 200 kuna (125 komada), potom onih od 500 kuna (95 komada), 52 krivotvorine su bile od 100 kuna, 46 po 50 kuna, 34 po 1000 kuna i dr.

Uzevši u obzir da je krajem lipnja 2007. u optjecaju bilo 139,6
milijuna komada novčanica, može se reći da je na milijun komada originalnih novčanica u optjecaju tijekom prvog ovogodišnjeg polugodišta registrirano tri komada krivotvorenih novčanica.

Od ove godine otkrivenih krivotvorenih novčanica 1 posto izrađeno je postupkom ofsetnog tiska, što se ponajprije odnosi na krivotvorene novčanice od 1000 kuna, dok su u 99 posto slučajeva izrađene postupcima digitalne tehnologije, ponajprije skeniranjem i ispisivanjem na pisaču u boji.

S obzirom na turističku sezonu koja je u tijeku te porast gotovog novca u optjecaju, kao i činjenicu da je vještačenjem registriranih krivotvorenih novčanica utvrđeno da krivotvoritelji sve više pokušavaju imitirati, osim klasičnog ispisa crteža, i neka posebna zaštitna obilježja poput zaštitne niti, vodenog znaka, kinegrama i prelijevajuće boje, Hrvatska narodna banka poziva građane, a osobito institucije i tvrtke koje posluju s gotovim novcem, na pojačani oprez i dosljednu primjenu postupka provjere autentičnosti novčanica. 

Pritom napominju da HNB raspolaže edukativnim materijalima o zaštitnim obilježjima novčanica kuna koje će dostaviti svim pravnim osobama na njihov zahtjev.

Na zahtjev zainteresiranih institucija, koje posluju s gotovim
novcem, a radi poduke o postupku provjere autentičnosti novčanica, Hrvatska narodna banka organizira i posebne seminare.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene