Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Korisni savjeti stručnjaka

VIDEO Evo kako prepoznati lažnu novčanicu eura!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U pritvoru je sedmorka koja je u optjecaj stavila više od 180.000 krivotvorenih eura! Donosimo vam savjete kako prepoznati krivotvoreni euro.

Gotovo svakodnevno netko pokuša podvaliti krivotvorinu, a prepoznati je možete i sami i  to po nekoliko osnovnih obilježja kada novčanicu okrenete prema svjetlu.

'Na svjetlu se mora vidjeti vodeni žig. Na zaštitinoj niti unutar, kad se bolje okrene prema svjetlu, onda se vidi da piše 100 euro. Slijedeća stvar je hologram, na tom hologramu se također mijenjaju boje', objasnila je Dubravka Lisak, interna kontrolorka mjenjačnice.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Krivotvorili 180.000 eura Optuženi jer su u Bjelovaru držali ilegalnu tiskaru eura Slika nije dostupna Lažni euri Sedmorici krivotvoritelja novca određen istražni zatvor, jedan u bijegu!

Oznaka 100 mora se osjetiti i pod prstima. I najvažnije - na poleđini se broj mora prelijevati iz ljubičaste u smeđu boju. 'Znači, ovo je stvar koju krivotvoritelji po mojim saznanjima još nisu uspijeli napraviti, jer ako to naprave, onda je to prava novčanica. Znači, najbitnija stvar je da se ovaj broj od 100 ili od 50, ovisi od koliko je novčanica da se prelijeva iz ljubičastog u smeđe', kazala je Lisak.

>> Pronađena tiskara u kojoj se odštampalo 180.000 lažnih eura!

Najviše se krivotvore euri. Lažne kune u većini slučajeva izrađene su toliko loše da ih svatko može prepoznati, dok su euri znatno kvalitetniji. Primjerice, za ovu novčanicu ocjenu vrlo dobar dala je i europska središnja banka.

Jedan od načina na koji možete provjeriti je li vaša novčanica originalna ili krivotvorena, dovoljan vam je samo list papira. I ukoliko s novčanicom prijeđete preko njega na njemu bi trebala ostati originalna boja novčanice. Ako je kopija, na papiru neće ostati ništa, stoga budite na oprezu i mijenjajte novac u ovlaštenim institucijama.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene