Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Hrvatski helsinški odbor za ljudska prava smatra kako je neprihvatljivo da roditelji osnovnoškolaca nesrpske nacionalnosti iz Jagodnjaka utječu na izbor nastavnika, inzistirajući na etničkoj pripadnosti, a ne stručnoj osposobljenosti.


Dvadesetak roditelja učenika nesrpske nacionalnosti iz baranjskog mjesta Jagodnjaka, većinski naseljenog srpskim stanovništvom, prije dva dana je prosvjedovalo u Osijeku, nezadovoljni što ni nakon brojnih zahtjeva i upozorenja njihovoj djeci nije osigurano pravo na pohađanje nastave na hrvatskom jeziku. 

Vezani članci Humanitarno izrađuju maske za cijelu županiju - 7 Izvan radnog vremena, učenici i nastavnici kroje maske za cijelu Brodsko-posavsku županiju: „Bit će bijele, crvene i plave..." Prazna učionica, ilustracija Nastavnici ogorčeni i ljutiti nakon objave uputa za škole: "Brojna su pitanja ostala bez odgovora, a nametnula su se i neka nova!"

Zbog toga je dio djece počeo pohađati školu u obližnjem Čemincu, a roditelji, koji ne priznaju voditelja za nastavu na hrvatskom jeziku, zatražili su razrješenje ravnatelja škole
Milovana Ležaje te povratak hrvatskih nastavnika i formiranje novog školskog odbora.

U HHO-u smatraju kako nije dobro ako se prava djece na školovanje instrumentaliziraju u pokušaju rješavanja i nekih drugih pitanja koja zadiru u nadležnost državnih, odnosno prosvjetnih institucija.

Cijeli je slučaj, smatraju, poprimio neželjene i nepotrebne političke konotacije, a dio medija se, kažu, više bavi podmetanjem i manipulacijama, nego objektivnim informiranjem.

U HHO-u strahuju da se problemom počinju baviti "oni koji za to ni po čemu nisu nadležni, a to su političke stranke koje podupiru zahtjeve roditelja, a zapravo gledaju svoje uske, stranačke interese i traže jeftine političke probitke".

Smatraju kako je bitno utvrditi je li ravnatelj škole postupio po
zakonu i vodi li na najprimjereniji način brigu o interesu djece,
odnosno njihovu pravu da pohađaju program na hrvatskom jeziku, a sam ravnatelj bi, kažu u HHO-u, morao s više senzibiliteta i razumijevanja reagirati na iskazano nezadovoljstvo.

"Čini se da sada na svim stranama nedostaje dobre volje, odnosno da bi se problem mogao brzo i lako riješiti ako bi svi zainteresirani bili vođeni istinskom brigom za dobrobit djece. Usprkos postojećim nesporazumima, moramo biti svjesni kako je zajednička nastava naprosto civilizacijski imperativ današnjice, odnosno test naše demokratske zrelosti i vjerodostojnosti", stoji u izjavi HHO-a.

HHO stoga apelira da se problem ne rješava postavljanjem ultimativnih zahtjeva, da nadležni ne budu gluhi na prijedloge roditelja te da se situacija smiri jer se, kažu, samo otvorenim i tolerantnim dijalogom problem može riješiti na opće zadovoljstvo, a prije svega u korist djece.