Obavijesti Video Pretražite Navigacija

HHO: HV smaknuo 22 civila u selu Medari

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prvog dana akcije Bljesak u selu Medari, općina Nova Gradiška, hrvatski su vojnici, kako se tvrdi u izvješću Hrvatskog helsinškog odbora, pobili dvadeset i dvoje ljudi od njih dvadeset i četvero koliko ih se tada zateklo u selu. Najmlađa žrtva imala je svega sedam godina.

Prema HHO-u, 1. svibnja 1995. godine hrvatska vojska ušla je u selo oko 6 sati ujutro i počinila masakr. Preživjele su dvije mlade djevojke, i to samo zato što ih je prepoznao i zaštitio jedan od hrvatskih vojnika.

Pročitajte i ovo Ilustracija Stravičan zločin Sedmorica silovala 13-godišnjakinju, njezinog dečka prisilili da sve gleda: "Preklinjem vas, nemojte me povrijediti, pustite me" Vojnici - 2 Ruski plaćenici Srpski vojnici žale se na okrutnost! Pucaju im iznad glava, mlate ih i tjeraju u borbu bez streljiva: "To znači da te šalju u sigurnu smrt ili barem ranjavanje"

No, za Građansko-upravni odjel Općinskog državnog odvjetništva u Zagrebu to nije ratni zločin, nego su stradali civili ratna šteta. Takav je, naime, odgovor dobio odvjetnik Branko Šerić kada je, zastupajući Radmilu i Mirjanu Vuković čiji su roditelji i sedmogodišnja sestra ubijeni u Medarima, podnio zahtjev za mirno rješenje spora u postupku naknade štete. 

Budući da nije uspio s nagodbom, Šerić je u ime svojih stranaka na Općinskom sudu u Novoj Gradiški podnio tužbu protiv države. Po Zakonu o odgovornosti RH za štetu uzrokovanu od pripadnika hrvatskih oružanih i redarstvenih snaga tijekom Domovinskog rata, traži da se sestrama Vuković na ime duševnih boli zbog izgubljenih roditelja i sestre isplati ukupno 960.000 kuna.

U odgovoru na tužbu zamjenik općinskog državnog odvjetnika u Novoj Gradiški kaže da je naknada štete koju traže proizvoljna, prekomjerna i neosnovana. Još navodi da je općepoznato kako je na području bivše općine N. Gradiška bilo znatnih ratnih djelovanja, a da je “područje naselja Medari bilo izloženo napadima JNA i odmetnika”, čime zapravo tvrdi da hrvatski vojnici koji su ušli u selo nisu krivi za smrt dvadeset i dvoje civila. 

- Kada nam je HHO 2003. godine dostavio izvješće o Bljesku, ždo u Slavonskom Brodu od tamošnje je policije zatražilo da se provede kriminalistička obrada u odnosu na ratni zločin - rekao je glavni državni odvjetnik Mladen Bajić. Napominjući kako tužilaštvo ne može pokrenuti nikakav postupak dok policija ne obavi svoj dio posla, Bajić je rekao da je slavonskobrodsko tužilaštvo do sada održalo nekoliko koordinacija i radnih sastanaka s policijom, ali im policija još nije podnijela nikakvu kaznenu prijavu za ratni zločin u selu Medari - Odgovor kako se ovdje radi o ratnoj šteti je licemjeran. U selu nije bilo paravojnih postrojbi, a roditelji i sestra mojih klijentica ubijeni su metkom iz blizine - kaže odvjetnik Šerić i navodi kako će u sudskom postupku koji je danas počeo tražiti da se kao svjedok sasluša zapovjednik Unproforova sektora Zapad, a uz to će priložiti izvještaj HHO-a, te tražiti izvještaj o asanaciji terena.

Zamjenica glavnog državnog odvjetnika za Građansko-upravni odjel Zlata Hrvoj-Šipek pak objašnjava da u zastupanju države ne mogu pristati da se isplaćuje odšteta za slučajeve u kojima nije dokazano da su posljedica ratnog zločina. Kaže da, čak kada bi postojala i kaznena prijava, to ne bi bilo dovoljno da se pristane da država isplaćuje odštetu. Pitanje o navodnom zločinu uputili smo i MUP-u, no odgovor nismo dobili.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene