Državni centar 112 izvijestio je jutros o dvije akcije spašavanja koje su jučer na Velebitu te u Gorskom kotaru izveli pripadnici Hrvatske gorske službe spašavanja.


Naime oko 14,40 sati Županijski centar 112 Zadar primio je zahtjev od HGSS-a za angažiranje helikoptera zbog prijevoza ozlijeđenog planinara koji se nalazi na Velebitu, na lokaciji Struge. Poziv je proslijeđen u Zapovjedno operativno središte Glavnog stožera OS RH, te je helikopterom Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ) spasilački tim HGSS-a preuzeo lakše ozlijeđenog planinara. Oko 18,20 sati u zrakoplovnoj bazi Zemunik ozlijeđenog planinara predali su timu Hitne medicinske pomoći.

Vezani članci Početak turističke sezone znači i više akcija za pripadnike Hrvatske gorske službe spašavanja (Foto: Dnevnik.hr) Više izletnika, više spašavanja: ''Naše planine uz obalu su ljeti poprilično opasne, dosta ih nema hlada, nema izvora vode'' Nanda Devi (Foto: Getty) Prekinuta potraga za nestalim planinarima na Himalaji: "Nijedno tijelo zasad nije vraćeno"

Pripadnici HGSS-a su također jučer popodne spasili skupinu izgubljenih planinara kod Mrkoplja u Gorskom kotaru. Naime ŽC 112 Rijeka je oko 11 sati primio dojavu od planinara da se njihova grupa u kojoj je pet mlađih osoba izgubila na Bijelim Samarskim stijenama kod Mrkoplja. Dojava je proslijeđena u HGSS-u Delnice, a pripadnici HGSS-a su oko 16,30 pronašli zalutale osobe. Akcija je završila u 19,30 sati, kada su svi neozlijeđeno stigli u planinarski dom u Tuku kod Mrkoplja.