HGSS-ovci spašavali strance na Biokovu (Foto: HGSS/Facebook)
HGSS-ovci spašavali strance na Biokovu (Foto: HGSS/Facebook) Foto: HGSS/Facebook

Makarska ispostava HGSS-a imala je pune ruke posla zbog stranaca koji su u nedjelju "zapeli" u snažnom nevremenu na Biokovu.


Pripadnici makarskog HGSS-a kasno sinoć spasili su mladog Poljaka s vrha Biokova, koji se gore zatekao usred snažnog nevremena. 

Vezani članci Razoran ciklon prijeti Indiji i Bangladešu - 7 Golema oluja prijeti milijunima ljudi: Stiže možda i najrazorniji ciklon koji su dosad doživjeli Izletnik se na Biokovo penjao u tenisicama (Foto: Facebook/HGSS Stanica Makarska) HGSS spasio izletnika: Na snijegom prekrivreno Biokovo krenuo u tenisicama

Poljak je zapeo na Sv. Juri, vrhu Biokova, pa je nazvao centar 112 i rekao da ga je uhvatilo snažno nevriijeme te da se u napadu panike boji za svoj život. 

"Dežurni spašavatelji, među kojima i doktor Stanice Makarska, odmah po dojavi izlaze na teren te kreću prema najvišem vrhu Biokova. U putu prema vrhu susreću dvoje Čeških državljanina mokre i pothlađene, utopljavaju ih i sjedaju u službeno vozilo. Po dojavi spašavatelji su kontaktirali dežurne djelatnike OiV-a koji se nalaze na tornju Sv. Jure, oni su pronašli unesrećenog mladića te ga utoplili u njihovoj zgradi. Nakon pregleda svi zajedno se spuštaju u bazu, u nadi da ćemo provesti mirnu noć", objavio je makarski HGSS na svojoj stranici na Facebooku.

Ranije istog dana također su imali pune ruke posla. U 16:35 im je preko centra 112 stigla dojava da se također na Biokovu izgubilo troje mladih stranih državljana, koje je zahvatilo jako grmljavinsko nevrijeme.

Spasitelji su izgubljene strance pronašli već pola sata kasnije, nakon čega su ih utoplili, okrijepili i odveli do broda gdje su bili smješteni. 

"Danas su se na Biokovu u samo par sati izmijenila četiri godišnja doba i po tko zna koji put vrijeme je pokazalo svoju nepredvidivost i dokazalo da može biti 'klopka' i usred ljetnih mjeseci. I ovog puta upozoravamo da se u planinu ne ide nepripremljen, tj. da se na vrijeme provjeri prognoza i ponese adekvatna oprema", poručili su jučer makarski HGSS-ovci.