Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zbog smanjenja prava radnika

HEP-ovi sindikati: Idemo u štrajk 1. srpnja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sindikati koji djeluju u Hrvatskoj elektroprivredi (HEP) najavili su u utorak da će 1. srpnja stupiti u štrajk jer je poslodavac jednostrano prekinuo i uvjetovao nastavak pregovora o novom kolektivnom ugovoru, no pritom građani ne bi trebali imati problema s opskrbom strujom.

Hrvatski elektrogospodarski sindikat (EGS) i Nezavisni sindikat radnika HEP-a (NSRHEP) u najavi štrajka optužili su Upravu HEP-a da nastoji smanjiti prava radnika, zbog čega će interese svojih članova nastojati obraniti štrajkom koji će početi nakon završetka postupka mirenja propisanog zakonom.

Pročitajte i ovo Gradonačelnica Slunja Mirjana Puškarić odbili potpisati kolektivni ugovor Gradonačelnica grada Slunja reagirala je na najavu štrajka u Dječjem vrtiću: "Nije realan razlog" Dječji vrtić - 2 Niske plaće Neočekivana odluka: Vrtić ide u štrajk, grad odbio potpisati kolektivni ugovor: "Spremni smo i na zatvaranje!"

Sindikati namjeravaju započeti štrajk 1. srpnja u sedam sati ujutro na cijelom području Hrvatske, a u njemu neće sudjelovati radnici koji obavljaju proizvodno održavajuće ili nužne poslove.

Proizvodno održavajući poslovi su samo oni poslovi koji će se obavljati za vrijeme štrajka u svrhu omogućavanja obnavljanja rada neposredno nakon završetka štrajka. Nužni poslovi su samo oni koji će se obavljati i za vrijeme štrajka kao prijeko potrebni radi spriječavanja ugrožavanja života, osobne sigurnosti i zdravlja pučanstva, ističu sindikati.

Sindikati HEP-a prijete štrajkom zbog kolektivnog ugovora

Predsjednik NSRHEP-a Luko Marojica izjavio je da građani neće osjetiti eventualni štrajk, već bi ga prvenstveno trebala osjetiti Uprava.

Pojasnio je da će svi radnici u vrijeme štrajka biti na svojem radnom mjestu, ali neće obavljati poslove koji nisu nužni za urednu opskrbu električnom energijom.

Tako, primjerice, neće raditi blagajne, radionice, poslovi održavanja i izgradnje mreže, građani koji čekaju priključak morat će pričekati završetak štrajka, a neće biti ni očitanja brojila. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene