Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Sindikati koji djeluju u Hrvatskoj elektroprivredi (HEP) najavili su u utorak da će 1. srpnja stupiti u štrajk jer je poslodavac jednostrano prekinuo i uvjetovao nastavak pregovora o novom kolektivnom ugovoru, no pritom građani ne bi trebali imati problema s opskrbom strujom.


Hrvatski elektrogospodarski sindikat (EGS) i Nezavisni sindikat radnika HEP-a (NSRHEP) u najavi štrajka optužili su Upravu HEP-a da nastoji smanjiti prava radnika, zbog čega će interese svojih članova nastojati obraniti štrajkom koji će početi nakon završetka postupka mirenja propisanog zakonom.

Vezani članci Sindikat znanosti održao konferenciju za medije (Foto: Patrik Macek/PIXSELL) - 2 Sindikati objavili kad se nastavlja štrajk na fakultetima i poručili: ''Plaće ne bi rasle bez sindikalnih pritisaka'' Nastavlja se štrajk u školama (Foto: Matija Habljak/PIXSELL) - 1 Štrajk u školama ide dalje, sutra im se pridružuju i fakulteti: Sindikati nastavljaju pregovore s ministrima

Sindikati namjeravaju započeti štrajk 1. srpnja u sedam sati ujutro na cijelom području Hrvatske, a u njemu neće sudjelovati radnici koji obavljaju proizvodno održavajuće ili nužne poslove.

Proizvodno održavajući poslovi su samo oni poslovi koji će se obavljati za vrijeme štrajka u svrhu omogućavanja obnavljanja rada neposredno nakon završetka štrajka. Nužni poslovi su samo oni koji će se obavljati i za vrijeme štrajka kao prijeko potrebni radi spriječavanja ugrožavanja života, osobne sigurnosti i zdravlja pučanstva, ističu sindikati.

Sindikati HEP-a prijete štrajkom zbog kolektivnog ugovora

Predsjednik NSRHEP-a Luko Marojica izjavio je da građani neće osjetiti eventualni štrajk, već bi ga prvenstveno trebala osjetiti Uprava.

Pojasnio je da će svi radnici u vrijeme štrajka biti na svojem radnom mjestu, ali neće obavljati poslove koji nisu nužni za urednu opskrbu električnom energijom.

Tako, primjerice, neće raditi blagajne, radionice, poslovi održavanja i izgradnje mreže, građani koji čekaju priključak morat će pričekati završetak štrajka, a neće biti ni očitanja brojila. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook