Hrvatska na 21. mjestu po vrijednosti putovnice (Izvor: Henley&Partners)
Hrvatska na 21. mjestu po vrijednosti putovnice (Izvor: Henley&Partners)

Konzultantska tvrtka Henley&Partnerst objavila je listu najboljih i najgorih putovnica na svijetu prema kriteriju putovanja bez ograničenja, a Hrvatska se nalazi na 21. mjestu.


Hrvati sa svojom putovnicom mogu otići u 155 zemalja svijeta bez ishođenja vize, objavila je konzultantska tvrtka Henley&Partners koja svake godine radi popis "najjačih" putovnica svijeta.

Vezani članci Putovnica (Foto: Dnevnik.hr) Nikad brže do nove putovnice - treba vam samo jedan korak Slika nije dostupna Kuščević: "Draže su mi plave nego crvene putovnice"

Prošle godine Hrvatska je bila na istom mjestu dok je prije dvije godine bila tri mjesta niže, što znači da ipak napredujemo. Naši susjedi Slovenci na 11. su poziciji i bez vize mogu putovati u 167 zemalja. Bolje su od nas i Bugarska, Rumunjska, Mađarska...

Srbija se nalazi na 41. mjestu i bez vize njezini državljani mogu posjetiti 119 zemalja, Crna Gora je 48. i njezini građani mogu posjetiti 110 država. Bosanskohercegovačka putovnica je 51., bez ograničenja za 105 zemalja.

Izvješće je napravljeno za 199 svjetskih zemalja, a odnosi se na slobodu putovanja u mogućih 218 zamalja. Pri istraživanju su korišteni podaci Međunarodne asocijacije zračnog prometa (IATA) koja ima najveću bazu podataka za putovanje. Bodovi su se u istraživanju dodjeljivali na osnovi broja zemalja u kojima stanovnici određene države ne trebaju vaditi vizu.

"Najjaču" putovnicu ima Njemačka. Oni koji je posjeduju mogu putovati slobodno, bez ishođenja vize, u čak 177 zemalja svijeta, jednako koliko i vlasnici singapurske putovnice. Od trećeg mjesta nadalje nalaze se Danska, Finska, Japan, Norveška, Švedska i Ujedinjeno Kraljevstvo, a vlasnici njihovih putovnica mogu bez ograničenja ući u 175 zemalja svijeta.