Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Josipović s bivšim kancelarom

Helmut Kohl: Hrvatska je moja stara ljubav

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik RH Ivo Josipović sastao se danas s legendarnim njemačkim kancelarom Helmutom Kohlom.

'Hrvatska je moja stara ljubav', izjavio je Kohl pri susretu s Josipovićem, koji je izazvao veliki interes medija. Josipović je tom prilikom istaknuo kako je Kohl osoba koja je svojim političkim angažmanom znatno pomogao hrvatskoj neovisnosti. Hrvatski predsjednik, inače, doputovao je na kraju svog trodnevnog posjeta SR Njemačkoj u Mainz, gdje se sastao s premijerom savezne pokrajine Rheinlad-Pfalz (Porajnje-Falačka) Kurtom Beckom (Socijaldemokratska stranka Njemačke, SPD), a tom prilikom su još jednom istaknuti izvrsni odnosi između Hrvatske i Njemačke. I ovaj susret danas u Mainzu pokazuje važnost i vrijednost velikog prijateljstva Njemačke i Hrvatske', rekao je hrvatski predsjednik nakon razgovora s premijerom Rheinland -Pfalza Beckom, na kojima je sudjelovao i hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Jandroković.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 'Osjećam se počašćenim' Danke Deutschland: Hrvatska odlikovala Helmuta Kohla Slika nije dostupna Susret koji je izazvao 'buru' Josipović: Odgađanje rješenja jača napetosti

>> 'Merkel nam daje punu potporu'

Josipović je rekao kako je sa svojim domaćinom govorio o pristupu Hrvatske Europskoj uniji ali prije svega o gospodarskim odnosima. 'Vidjeli smo da se gospodarstvo ove savezne pokrajine vrlo dobro oporavilo od gospodarske krize i mislim da bi i mi u Hrvatskoj mogli iskoristiti ta iskustva', kazao je hrvatski predsjednik te je dodao kako se razgovaralo i o investicijama u hrvatsko gospodarstvo. 'Razgovarali smo o tome kako je Hrvatskoj zaista potreban novi investicijski ciklus i, što je važno, za to ovdje u Njemačkoj imamo partnere', rekao je Josipović. On je pritom podsjetio i na gospodarski forum koji bi se u petak poslijepodne trebao održati u Mainzu i kojem će, uz ministre gospodarstva Njemačke i Hrvatske, Rainera Bruederlea i Đure Popijača, nazočiti i brojni gospodarstvenici iz obje zemlje.

Kurt Beck je izrazio zadovoljstvo posjetom visokog izaslanstva iz Hrvatske i istaknuo važnost dobrih odnosa njegove savezne pokrajine i Hrvatske. 'Mi smo vrlo zainteresirani za njegovanje dobrih i intenzivnih odnosa između Njemačke i Hrvatske i pokrajina Rheinlad-Pfalz će dati svoj doprinos održavanju visoke razine ovih odnosa', rekao je Beck. Premijer Rheinland-Pfalza najavio je i suradnju Hrvatske i njegove savezne pokrajine na području zaštite granica. 'Dogovorili smo se i o suradnji glede Schengenskog prostora i veću suradnju policije na tom planu', rekao je Beck. Josipović je obišao i muzej izumitelja tiskarskog stroja Johannesa Guttenberga, gdje su on i supruga na dar dobili najmanju knjigu na svijetu.

Josipović i Beck su se osvrnuli i na prosvjedni skup ispred Industrijske i trgovinske komore Rheinhessen, u organizaciji Hrvatske čiste stranke prava za Njemačku, koji se održavaju povodom posjeta hrvatskog predsjednika. Zasad je, kako je izjavio glasnogovornik grada Mainza Ralf Peterhanwah, za ovaj prosvjedni skup prijavljeno 20 osoba. Hrvatski predsjednik je zaključio kako je pravo na prosvjed demokratsko pravo kako u Njemačkoj tako i u Hrvatskoj. 'Prosvjedi su najnormalnija stvar, tko želi prosvjedovati je dobrodošao', rekao je hrvatski predsjednik. Kurt Beck je naglasio kako se ne radi o prosvjedima uperenim protiv hrvatskog predsjednika nego o skupu koji želi ukazati na to da se žrtve ne smiju zaboraviti.  (T.Š./Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene