Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Prošlotjedni požari kod Omiša uspješno su lokalizirani, no tamošnji su stanovnici ogorčeni postupanjem pilota helikoptera koji je sudjelovao u gašenju.


Poslali su nam snimku na kojoj se vidi da helikopter uzima vodu tek dvadesetak metara od plaže na kojoj su kupači, iako se po zakonu ne bi smio približiti obali na manje od tristo metara.

Vezani članci Grom pogodio ženu na plaži - 4 Žena koju je pogodio grom na plaži bori se za život: U trenutku udara imala je i ogrlicu Mario Jurič Žena koju je pogodio grom na plaži u Splitu, bori se za život: "Sve je izgledalo stravično, pokušala se skloniti"

Gledatelj koji nam je poslao snimku tvrdi da je jedan od dva helikoptera uzimao vodu preblizu obale. Zbog toga su se kaže kupači uplašili i razbježali. Istodobno drugi je helikopter uzimao vodu na propisnoj udaljenosti od obale. Kupači tvrde da je to bila bespotrebna demonstracija sile koja je samo stvorila paniku. U Udruzi profesionalnih vatrogasaca kažu da oni angažiraju zračne snage,no nemaju nadležnosti nad njihovim djelovanjem. Odluka o tome gdje će uzimati vodu je isključivo na pilotu koji mora procijeniti ima li sve sigurnosne uvjete.

U Operativnom centru Oružanih snaga u Divuljama odgovaraju da im je prioritet bio što brže ugasiti požar. Profesionalni vatrogasci kažu da je odluka na pilotu koji mora procijeniti ima li sve sigurnosne uvjete. 'Znači da ne smiju ugrožavati ljude i materijalna sredstva. Ako to nije moguće u tom slučaju se to mora napraviti makar prouzročili štetu, ali ona mora biti neznatna u odnosu za ono što se uzima voda', istaknuo je Goran Franković, predsjednik Udruge profesionalnih vatrogasaca.

Helikopteri koji su sudjelovali u gašenju pripadaju Operativnom centru Oružanih snaga za vatrogastvo u Divuljama. Na naš upit jeli pilot bio preblizu obale i kupača odgovaraju da im je prioritet bio gašenje požara i da nikog nisu ugrozili. 'Vojska mora gasiti požar mi smo morali hitno reagirati i to ugasiti što brže i efikasnje', ističe Marina Mandić OSRH za vatrogastvo u Divuljama. Požar je lokaliziran, nitko nije stradao. I to je najvažnije No jeli bilo potrebe za izazivanjem panike kod kupača koji su se zatekli na plaži.
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju