Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Od 1. studenog

HDZ uz pomoć Kerumovog HGS-a povećao prirez

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dugogodišnji problem svim splitskim gradonačelnicima zasigurno je stanje gradske blagajne. Zato je Andro Krstulović Opara pronašao rješenje za gradske financije.

Nakon pet sati vječanja - odlučeno je! Devetnaest vijećnika diglo je ruku za uvođenje nove stope prireza. Umjesto dosadašnjih 10, prirez će se naplaćati po stopi od 15 posto. Gradonačelnik tvrdi riječ je o nepopularnoj mjeri, ali itekako potrebnoj.

Pročitajte i ovo Ilustracija Istraga Akcija USKOK-a u Splitu, pod istragom tri osobe Slika nije dostupna Manje plaće Šok za Splićane: Od 1. studenog plaćat će veći prirez

"Nikome nije draga. Nije ni meni draga. No činjenica je da je naš grad jedini od velikih gradova koji svoje građane ne podupire. Nema rodiljne naknade koje su na razini države, mi smo jedni od rijetkih koji ne daju udžbenike. Odakle ćemo to naplatiti? Od onih koji imaju", kaže gradonačelnik Splita Andro Krstulović Opara.

A imaju oni čija su primanja veća od prosjeka. Novom odredbom svi građani koji ostvaruju dohodak na razini prosječne plaće od 5.270 kuna, dodatno će izdvajati 25 kuna i 16 lipa više nego do sada ili 301 kunu i 92 lipe godišnje. Ukoliko imaju poreznu olakšica na jedno ili više djece, povećane stope prireza nema. Na plaću od 6.000 kuna i jednim djetetom stopa prireza plaćat će se više za 7 kuna i 71 lipu. Na plaću od 8.500 kuna i sa dvoje djece izdvajat će se 7 kuna i 71 lipu više nego do sada. Povećanje prireza najviše će osjetiti građani s većim plaćama i bez djece.

Koalicijski partneri u tome ne vide ništa sporno. "To je toliko beznačajno. Prvo taj prirez ne stvara trošak ljudima koji imaju manja primanja, a vrlo mali trošak stavlja onima koji imaju veća primanja. Tako da to uopće ne znači ništa. To je jedna politička priča", izjavio je Željko Kerum.

Priča kojoj se oporba protivi. Kažu, udara se na mlade bez djece koji bi trebali biti pokretač razvoja. "Ovim povećanjem prireza oni namjeravaju prikupiti nekih 20-ak milijuna kuna, dakle evidentno je da su samo posegnuli za smanjenjem vlastitih troškova, prikupili bi više sredstava", kaže Marijana Puljak iz stranke Pametno.

Građani su podijeljeni. "Ako će prirez ić na pravo mjesto i ako ćemo ga fino utrošiti kako treba, ja sam za", kaže Alenka. "Nije to prvi put da se sirotinja otuđuje na jedan perfidan način", dodaje Marko. Perfidan ili ne, od prvog studenog novi prirez stupa na snagu.

 

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene