Obavijesti Video Pretražite Navigacija
angažiranje botova

Vijetnamci lajkaju HDZ: "Svi ih kupuju. Netko kupuje iz Vijetnama, netko iz Kozari Puteva"

Aktualno Galerija Vijetnamci Vijetnamci Foto: DNEVNIK.hr Vijetnamci Vijetnamci Foto: DNEVNIK.hr Vijetnamci Vijetnamci Foto: DNEVNIK.hr +0 Vijetnamci Galerija 1/4 >>
U virtualnom prostoru i drugi su alati na raspolaganju za put do birača, ali i način podmetanja. HDZ-ov Facebook zatrpan je lajkovima - iz Vijetnama. HDZ-ovcima se prvi zbog toga javno narugao zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević, ali ih je i optužio za angažiranje botova koji im umjetno dižu popularnost. Je li baš tako - detalje ima Sara Duvnjak.

"Vidjela sam na TikToku da HDZ kupuje lajkove, tj. da imaju fanove u Vijetnamu. Pa, iskreno, malo je sumnjivo", rekla je Marija.

"Na Facebooku? Najprije ne znam gdje se to može kupiti... Je li to kao kartica?" pita Ivo.

"Ja mislim da svi kupuju lajkove. A netko kupuje iz Vijetnama, netko iz Kozari Puteva, sve vam je to isto", smatra Ante.

Objavu na službenoj stranici HDZ-a na Facebooku lajkalo je više stotina Vijetnamaca. Gradonačelnik Tomislav Tomašević na te je lajkove prvi reagirao na toj društvenoj mreži

"Te nevjerojatno inspirirajuće govore lajka ministar Šime Erlić okružen gomilom Vijetnamaca. Pa je li to smiješno!? Pa naravno da jest", rekao je Tomašević, gradonačelnik Grada Zagreba.

Ovakvi su botovi, tvrde nam stručnjaci, već uobičajena praksa.

Pročitajte i ovo Domovinski pokret - 3 predizborna kombinatorika S kim će Domovinski pokret? Iz stranke stižu različite izjave: "Tko hoće provoditi naše politike, dobrodošao je"

Pročitajte i ovo Ivana Petrović - 3 "politički piroman" Ivana Petrović žestoko odgovorila Zoranu Milanoviću: "U demokraciji on nije Jupiter"

"Botovi i lajkovi na različitim socijalnim medijima kao što je Facebook već su dulje vrijeme, recimo, povod neke malverzacije", rekao je Zlatan Morić, voditelj katedre za kibernetičku sigurnost.

"Moguće da su to sami kupili pa se baš nisu snašli, a isto tako je moguće da im netko podmeće zato što vi na tom tržištu botova možete kupiti botove i ono za loše namjene od hakiranja, pa i ovakvih provokacija", rekao je Lucijan Carić, stručnjak za zaštitu informatičkih sustava

Kupovina lajkova moguća je na nekoliko desetaka stranica. Cijene su od 5 do 100 dolara - ovisno o broju lajkova koje želite kupiti! Ali s time dolaze i posljedice!

"Kad bi prepoznao da netko umjetno diže rejting, spustio bi ih namjerno dolje", smatra Zlatan Morić, voditelj katedre za kibernetičku sigurnost.

A onda se događa tzv. shadowban i stranica ili profil postaju manje vidljivi javnosti!

Pročitajte i ovo Presica Možemo! - 12 IZ MINUTE U MINUTU Benčić otkrila prve poteze ako postane premijerka

"To je onako beznačajno zato što ti botovi neće promijeniti ničije mišljenje. Znači, nećete vi izići, ne izići na izbore, glasati za neku opciju zato što tamo neki bot iz Vijetnama nešto kaže", smatra Carić.

"Sumnjam da su sami to napravili jer su jednako tako mogli kupiti lajkove iz Hrvatske", smatra Morić.

S obzirom na to da su takve radnje ilegalne - nemoguće je provjeriti otkud je uplata došla.

 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene