Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Domoljubna koalicija ne postoji

Plenković: HDZ ide samostalno na izbore na nacionalnoj razini

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Šef HDZ-a Andrej Plenković obratio se medijima i poručio da Domoljubna koalicija više ne postoji.

16:30 - Što se tiče HSP-AS, ističe Plenković, oni su jedini inzistirali na nacionalnoj koaliciji, a HDZ je imao drugačiju viziju. Domoljubna koalicija onakva kakva je bila više ne postoji. Suradnja s HSP AS nije moguća, poručio je Plenković i ponovio da kao šef HDZ-a neće dozvoljavati nikakve ucjene.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković u stožeru HDZ-a Objava nakon rezultata Oglasio se Plenković: "Uskoro ćete saznati s kim ćemo imati većinu" Biračko mjesto Željezno Žumberačko - 6 Što su im obećali? FOTO I ovdje je pobijedio HDZ: Vjernim biračima ni ovakvi uvjeti nisu zasmetali

Što se suradnje s drugim strankama tiče, Plenković je poručio da su iz HDZ-a razgovarali i s Hridi gospodina Drage Prgometa. Razgovarali su i s Ružom Tomašić, ali Plenković je rekao novinarima da suradnje s konzervativcima neće biti.

"Na samostalan izlazak na izbore odlučili smo se kao najjača stranka u Hrvatskoj. Liderska pozicija HDZ-a je sasvim jasna našim članovima i građanima", rekao je Plenković.

"Naši partneri su u potpunosti prihvatili koncept izlaska HDZ-a samostalno na izbore na nacionalnoj razini", naglasio je Plenković.

Prezentacija nacrta programa užem vodstvu stranke dogodit će se u srijedu, a širim partnerima idućeg tjedna, dodao je šef HDZ-a.

16:20 - 'Ovo je bila prva prigoda da stranačkim krugovima predstavim program, koji ima pet ključnih točaka - vraćanje vjerodostojnosit HDZ-a, proiciranje političke stabilnosti u zemlji, vladavine prava, gospodarstva i kršćansko-socijalne politike.

Razmotrili smo i sve aktivnosti rada izbornog stožera HDZ-a.

Razgovarali smo i o razgovorima s koalicijskim partnerima. Jedinstven stav je taj da na nacionalnoj razini HDZ izađe samostalno na izbore, a na pojedinačnim jedinicama u suradnji s dosadašnjim partnerima.

Službeno je Gordan Jandroković imenovan glavnim tajnikom, a Domagoj Ivan Milošević razriješen dužnosti', rekao je Andrej Plenković tijekom obraćanja medijima.

Zamjenik predsjednika HDZ-a Milijan Brkić poručio je u ponedjeljak da je HDZ samostalno kroz povijest ostvario velike pobjede istaknuvši da je sada vrijeme da pokaže svoju snagu i vrati povjerenje građana."Samostalno smo kroz povijest ostvarili velike političke pobjede. Samostalno smo pokazali da smo najjača stranka u našoj Hrvatskoj. Sada je vrijeme da pokažemo svoju stvarnu snagu i vratimo povjerenje građana", napisao je Brkić na svom Facebook profilu.Istaknuo je da je HDZ bio, jest i bit će politički lider u Hrvatskoj. "Vjerujemo u sebe i zajedno s vama idemo do pobjede", napisao je Brkić.

IZJAVE PRIJE SASTANKA

9:25 - Ususret sastanku sa stranačkim tijelima predsjednik HDZ-a Andrej Plenković kazao je kako ne vidi razloge za pravaške ultimatume. Očekuje da će se HDZ dogovoriti s partnerima za zajednički izlazak na izbore, kako je rekao, tamo gdje je to potrebno i politički dobro.

'Imali smo transparentne razgovore sa svim partnerima', Plenković Na konkretno pitanje hoće li danas biti donesena odluka o tome na koji način i s kim će HDZ na izbore Plenković je kazao kako očekuje raspravu sa stranačkim kolegama.

'Naš je koncept sljedeći - želimo da na nacionalnoj razini HDZ izađe na izbore i radimo partnerstva tamo gdje nam naši partneri mogu pridonijeti. Danas će biti rasprave', kazao je Plenković novinarima prije početka sjednice Predsjedništva stranke.

8:57 - Ususret sastancima stranačkih tijela HDZ-a, od Predsjedništva, Nacionalnog Vijeća, i Središnjeg odbora, budući politički tajnik i najbliži suradnik Andreja Plenkovića, Davor Ivo Stier komentirao je moguću daljnju suradnju s HSP AS.

'Ćorić je nesretan i nezadovoljan, jer vidi da mu ucjene s nama ne pale. Shvatio je da je napravio veliku pogrešku kad je pomislio da s nama može trgovati kao Stipe Gabrić Jambo sa Zoranom Milanovićem, ali Andrej je drugačiji od Milanovića i on ne gradi trgovačku koaliciju', naglasio je Stier.

'Andrej se razlikuje od Milanovića jer ne gradi trgovačku koaliciju', Stier Zamjenik predsjednika HDZ-a Milijan Brkić poručio je da 's partnerima nema ultimatuma'.

Podsjetimo, Ćorić je prošli tjedan najavio kako će, odustane li HDZ od dogovora s njima, HSP AS isti čas raskinuti sve koalicije s HDZ-om na lokalnoj razini, a imaju ih u 12 županija.

Nakon sjednice Predsjedništva HDZ-a, održat će se sjednica Nacionalnog vijeća, a zatim i Središnjeg odbora HDZ-a.

HDZ razgovara, indirektno je potvrdio i Stier, s drugim pravaškim opcijama koje su bliske politici kako je rekao oca domovine Ante Starčevića.

Misli prvenstveno na Ružu Tomašić, a jasno je da ukoliko se postigne dogovor Tomašić i njezinih konzervativaca s HDZ-om teško da će u kombinaciji biti HSP AS, stranka koju je Tomašić osnivala pa ju i zbog neslaganja s Ćorićem napustila.

Današnji sastanci tijela HDZ-a osim za popunjavanje kadrovske križaljke imaju zadatak raspraviti i način na izlaska HDZ- a na izbore. Hoće li to biti s koalicijom istih stranaka kao na prošlim izborima s njih više ili možda čak i samostalno.

8:29 - HDZ održava cijeli niz satanaka nakon kojih će odlučiti s kim će surađivati na izborima koji će se održati 11. rujna.

Sjednica Predsjedništva HDZ-a bit će u 10 sati u središnjici stranke. U 11 sati ondje će se održati i sjednica Nacionalnog vijeća. Središnji odbor HDZ-a svoju će sjednicu održati u 13 sati u dvorani Judo kluba Lika.

Ta HDZ-ova stranačka tijela trebala bi odlučiti o tome s kim će i kako ta stranka surađivati na predstojećim parlamentarnim izborima.

Podsjetimo, čelnici HDZ-a u subotu su održali niz sastanaka s predstavnicima dosadašnjih koalicijskih partnera. Središnji odbor trebao bi potvrditi i prijedlog predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića da glavni tajnik stranke bude Gordan Jandroković, a politički tajnik Davor Ivo Stier.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene