Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Karamarko potvrdio

KRAJ SASTANKA U HDZ-u: 'Tripartitna vlada ne, ali drugi oblici suradnje da'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjedništvo HDZ i Nacionalno vijeće stranke sastalo se u ponedjeljak kako bi odlučilo o Mostovu prijedlogu za formiranjem tripartitne vlade kojoj bi na čelu bio nestranački premijer.

Nakon sastanka Tomislav Karamarko je potvrdio kako HDZ odbija tripartitnu vladu, dok se o svemu ostalom, kako je rekao može razgovarati.

Pročitajte i ovo Marija Vučković, ministrica poljoprivrede 10 najvažnijh točaka Ministrica Vučković nakon sastanka s poljoprivrednicima: "Manje-više je sve uvaženo" Andrej Plenković i Dragan Čović snažna podrška Hrvatske Sastali se Plenković i Čović: "Otvaranje pristupnih pregovora BiH zajednički politički prioritet"

'Nakon sastanka Tomislav Karamarko je rekao kako potpuni zaključci još nisu doneseni i da će se vrh stranke sastati još jednom tijekom dana. Tada će napraviti potpune zaključke koje planiraju dostaviti Mostu. Karamarko je rekao i HDZ-ovo ne tripartitnoj vladi, ali kaže da se o mogućnosti nestranačkog premijera ipak može razgovarati. O svemu o čemu je HDZ danas razgovarao Karamarko je već razgovarao i s koalicijskim partnerima. Nakon sastanka se kratko sastao s Brankom Hrgom i Darinkom Kosorom i ostalima s kojima je kasnije otišao i na Pantovčak', izvijestila je nakon sastanka Reporterka Nove TV Tatjana Krajač. 'Na zaključcima još uvijek radimo, naša sjednica se nastavlja i večeras u stranci gdje ćemo definitivno formulirati te zaključke. Ja vam mogu nešto reći o duhu tih zaključaka. Mi pozivamo dalje na suradnju, na razgovore, mi smo za zajedništvo, kao što smo prije šest mjeseci pozivali SDP da razgovaramo o nekim krucijalnim problemima ovog društva i hrvatskog gospodrstva prvenstveno, tako i danas pozivamo na razgovore o svemu. Što se tiče konkrentih upita gospode iz Mosta, dakle, prvo pitanje bilo je triprtitna vlada, mislim da je to već passe s obzirom na odluke u subotu glavnog odbora SDP-a i gospodina Milanovića i njegovih izjava, vrlo neprikladnih izjava itd. Prema tome mi pozivamo na daljnje razgovore kolege iz Mosta i danas, sutra ako s njima formiramo koaliciju i saborsku većinu u svakom slučaju mislim da će Hrvatskoj trebati konsenzus oko nekih krucijalnih pitanja, a to uključuje ovu treću stranu. Prema tome mi smo potpuno otvoreni. Ponavljam zajedništvo, i podcrtavam pet puta, je Hrvatskoj danas najpotrebnije', rekao je Karamarko nakon sastanka.

Osvrnuo se i na tripartitnu vladu.

'To je sad nemoguće pričati. Opet jedno hiopotetsko pitanje. SDP je odbio. Prema tome idemo vidjeti kako naći rješenje i izvući se iz ove situacije, a da sve tri strane surađuju. Prema tome tripartitna vlada ne, ali neki drugi oblici suradnje u svakom slučaju da, a to će vrijeme pokazati', poručio je.

Novinare je zanimalo hoće li pristati na to da premijer bude netko drugi.

'Mi apsolutno i to pitanje stavljamo na stol i o tome možemo razgovarati. Sve ono što je korisno za Hrvatsku mi ćemo napraviti. Naravno da imamo svoje preferencije i svoje zahtjeve u tim razgovorima, ali mi smo otvoreni za sve. Večeras će to biti uobličeno pisanim putem i mi nastavljamo razgovore', rekao je.

A je li Tomislav Ćorić mogući kandidat za premijera?

'Mi ne pričamo o imenima, opet me svodite na nekog trgovca. Princip je sljedeći, o svemu možemo razgovarati. Ja sam rekao da svetih imena nema. Mi ćemo nastojati da realiziramo što više naših težnja', rekao je šef HDZ-a.

Uvjet Mosta

Podsjetimo, Most je na zajedničkom sastanku s koalicijama predvođenima SDP-om i HDZ-om u zagrebačkom hotelu Esplanade prošli ponedjeljak predložio tripartitnu vladu kojoj bi na čelu bio nestranački premijer.

Po tom prijedlogu, jedna od dviju velikih koalicija bi na dvije godine dala prvog potpredsjednika Vlade, a druga predsjednika Sabora, a nakon dvije godine dužnosnici bi se "zarotirali". Most za sebe traži poziciju drugog potpredsjednika Vlade, a SDP-u i HDZ-u dali su tjedan dana da odgovore na ponudu.

Glavni odbor SDP-a u subotu je jednoglasno neodrživom ocijenio mogućnost tripartitnog saveza s HDZ-om i Mostom te još jednom podržao predsjednika stranke Zorana Milanovića kao mandatara za sastavljanje nove vlade, no Milanović je nakon sastanka kazao kako to ne znači da su odbili Most, nego HDZ.

Reakcija iz HDZ-a nakon SDP-ovog odbijanja MOST-a

Nakon što je u subotu Glavni odbor SDP-a odbio Mostov prijedlog o velikoj koaliciji, HDZ je priopćio kako su očekivali da će "antireformski SDP odbiti prijedlog Mosta".

Glasnogovornik Mosta Nikola Grmoja rekao je u subotu da je SDP odbijanjem njihova prijedloga o nestranačkom premijeru i trojnoj vladi - odbio i Most, koji će mu do utorka dati šansu da se predmisli u slučaju da Mostov prijedlog prihvati HDZ.

„Mi ćemo sada pričekati odgovor HDZ-a i ako ta stranka zauzme stav poput SDP-a - onda neka te dvije stranke nađu modalitet za izlazak iz ove pat pozicije. A ako HDZ prihvati Mostove prijedloge, nastavit ćemo razgovore s njima s time da SDP najdalje do utorka, kada imamo Nacionalno vijeće, može promijeniti svoju odluku“, rekao je Grmoja. (Hina/T.K.)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene