Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Hrvatsko ratno zrakoplovstvo

HDZ: Nacionalna sigurnost je nadpolitičko pitanje!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predstavnici HDZ-a ustvrdili su da je nacionalna sigurnost nadstranačko i nadpolitičko pitanje. Smatraju kako bi se u rješavanju trebalo okupiti i vladajuće i oporbu te kompletnu hrvatsku javnost kako bi se donijela najoptimalnija odluka o pitanju budućnosti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

Predsjednik odbora za nacionalnu sigurnost i unutarnje poslove HDZ-a te umirovljeni general Damir Krstičević na jučerašnjoj sjednici sazvanoj povodom nesreće borbenog zrakoplova Mig-21 istaknuo je kako su pitanja obrane, nacionalne sigurnosti, zaštite i spašavanja nadstranačka pitanja. 

Pročitajte i ovo Gordan Jandroković Za Dnevnik Nove TV Jandroković o uvjetima DP-a: "Tražit ćemo kreativna rješenja. Raskol u Mostu? Nisam iznenađen, puno je tu ega u malo prostora" Andrej Plenković Vodi listu Plenković predstavio listu za europske izbore pa se obrušio na SDP: "Oni su gubitnici, ja im jamčim da do 76 neće doći"

''Ona traže odgovornost, profesionalnost, struku i ljubav za svoju domovinu. Mi kao oporba spremni smo biti dio rješenja te situacije" 

Na upit smatra li da ministar obrane Ante Kotromanović treba dati ostavku po zapovjednoj odgovornosti, Krstičević je istaknuo kako cilj konferencije nije pokretanje pitanja bilo čije odgovornosti niti ubiranje političkih poena HDZ-u.

Istaknuo je kako je njihova namjera pozvati na nacionalni konsenzus i poručiti da su to nadstranačka pitanja iz kojih bismo trebali izvući pouke za budućnost kako bi i oporba i vlast zajedno donijeli stručnu i političku odluku o tome kako čuvati hrvatski suverenitet i teritorijalni integritet. 

'Do 2016. moramo odlučiti o sudbini vojnog zrakoplovstva'

Na novinarsko pitanje ima li Hrvatska novaca za održavanje HRZ-a, Krstičević je istaknuo kako novaca nije bilo ni u ratu, a sustav je ipak oformljen te napomenuo da je situaciju potrebno odgovorno sagledati i na temelju objektivne procjene donijeti najoptimalniju odluku o tome što je za Hrvatsku najbolje.

"Odluka o tome mora biti utemeljena na odgovornoj procjeni realnih rizika s kojima se Hrvatska danas suočava i na temelju koje bi trebalo definirati modele rješavanja te situacije", kazao je.

Član Odbora za nacionalnu sigurnost, obranu i unutarnje poslove HDZ-a i bivši zapovjednik HRZ-a, umirovljeni general Josip Štimac napomenuo je kako održavanje flote borbenih zrakoplova stoji oko 600 do 800 milijuna kuna godišnje, a oni su samo jedan dio mozaika u kompletnom sustavu zračne obrane, a ujedno i naša najslabija karika.  

Štimac je naglasio kako jebitno izabrati strateškog partnera, provesti stručnu raspravu i postići konsenzus o pitanju hrvatske obrambene sposobnosti i toga treba li ona Hrvatskoj ili ne. (Hina)

 DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene