Obavijesti Video Pretražite Navigacija

HDZ je zlouporabio hrvatsku diplomaciju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik SDP-a Zoran Milanović optužio je danas HDZ za zlouporabu hrvatske diplomacije u preizdborne svrhe, tvrdeći da je HDZ na nedavnom sastanku hrvatskih veleposlanika i konzula u Muenchenu naredio diplomatima da osiguraju što veći odaziv hrvatskih iseljenika na parlamentarne izbore u 11. izbornoj jedinici.

"Radi se o evidentnoj zlouporabi državne službe", izjavio je Milanović na konferenciji za novinare u Hrvatskom saboru, optužujući HDZ za "političku manipulaciju i agitaciju koju za HDZ i Ivu Sanadera provodi naša diplomatska mreža".

Pročitajte i ovo Ilustracija Rješavanje u hodu DIP o organiziranju izbora u BiH: "Bit će logistički izazovno, puno je biračkih mjesta u školama koje taj dan - rade" Ilustracija koliko nas ima? Objavljeno koliko Hrvata živi izvan Hrvatske: U jednoj državi ima ih najviše, a nije Njemačka

Naglasio je da diplomacija, kao državna služba koja troši novce poreznih obveznika, nema zakonske niti druge ovlasti animirati birače na što brojniji izlazak na izbore, da mora biti u službi građana, a ne jedne stranke, bez obzira bila ona na vlasti.

"Ne vidim da se takva kampanja poticanja izlaska na izbore vodi i u hrvatskim gradovima, samo u Muenchenu, a sutra vjerojatno i u BiH", rekao je Milanović.

Pozvao je sve građane Hrvatske da izađu na izbore i "spriječe tu nemoralnu političku rabotu", najavivši da će SDP, kada na izborima osvoji vlast, izmijeniti važeću zakonsku regulativu o glasovanju dijaspore u posebnoj izbornoj jedinici.

Milanović je istaknuo da SDP-u nije nakana antagonizirati odnose s dijasporom i dijeliti hrvatske državljane na one iz Hrvatske i one koji žive u inozemstvu, najavivši da SDP podupire zastupljenost dijaspore na izborima, ali ne kako je to regulirano važećom regulativom.

Napomenuo je da promjene izbornog zakona vezano uz dijasporu traži i većina hrvatskih građana, budući da se u anketama, rekao je, njih dvije trećine izjasnilo kako želi zakonske izmjene.

Premijera i predsjednika HDZ-a Ivu Sanadera pozvao je da javnosti jasno odgovori što podrazumijeva pod time da je registracija birača u inozemstvu politički značajna.

Upitan kako komentira jučerašnji susret hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića s iranskim predsjednikom Mahmudom Ahmadinedžadom, tijekom zasjedanja Opće skupštine UN-a u New Yorku, Milanović je rekao da bi postupio isto kao Mesić jer da je u diplomaciji uvijek bolje sastati se nego susret bojkotirati.

Naglasio je da bi, isto kao i Mesić, u razgovorima ukazao na prepreke u odnosima Hrvatske i Irana, kao što su iransko negiranje holokausta te odnos prema Izraelu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene