Obavijesti Video Pretražite Navigacija

HDZ je zlouporabio hrvatsku diplomaciju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik SDP-a Zoran Milanović optužio je danas HDZ za zlouporabu hrvatske diplomacije u preizdborne svrhe, tvrdeći da je HDZ na nedavnom sastanku hrvatskih veleposlanika i konzula u Muenchenu naredio diplomatima da osiguraju što veći odaziv hrvatskih iseljenika na parlamentarne izbore u 11. izbornoj jedinici.

"Radi se o evidentnoj zlouporabi državne službe", izjavio je Milanović na konferenciji za novinare u Hrvatskom saboru, optužujući HDZ za "političku manipulaciju i agitaciju koju za HDZ i Ivu Sanadera provodi naša diplomatska mreža".

Pročitajte i ovo Ilustracija koliko nas ima? Objavljeno koliko Hrvata živi izvan Hrvatske: U jednoj državi ima ih najviše, a nije Njemačka Peter Szijjártó Geopolitička preslagivanja Mađarski šef diplomacije: ''Rusija nije prijetnja NATO-u, a EU više treba zapadni Balkan nego što njemu treba članstvo''

Naglasio je da diplomacija, kao državna služba koja troši novce poreznih obveznika, nema zakonske niti druge ovlasti animirati birače na što brojniji izlazak na izbore, da mora biti u službi građana, a ne jedne stranke, bez obzira bila ona na vlasti.

"Ne vidim da se takva kampanja poticanja izlaska na izbore vodi i u hrvatskim gradovima, samo u Muenchenu, a sutra vjerojatno i u BiH", rekao je Milanović.

Pozvao je sve građane Hrvatske da izađu na izbore i "spriječe tu nemoralnu političku rabotu", najavivši da će SDP, kada na izborima osvoji vlast, izmijeniti važeću zakonsku regulativu o glasovanju dijaspore u posebnoj izbornoj jedinici.

Milanović je istaknuo da SDP-u nije nakana antagonizirati odnose s dijasporom i dijeliti hrvatske državljane na one iz Hrvatske i one koji žive u inozemstvu, najavivši da SDP podupire zastupljenost dijaspore na izborima, ali ne kako je to regulirano važećom regulativom.

Napomenuo je da promjene izbornog zakona vezano uz dijasporu traži i većina hrvatskih građana, budući da se u anketama, rekao je, njih dvije trećine izjasnilo kako želi zakonske izmjene.

Premijera i predsjednika HDZ-a Ivu Sanadera pozvao je da javnosti jasno odgovori što podrazumijeva pod time da je registracija birača u inozemstvu politički značajna.

Upitan kako komentira jučerašnji susret hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića s iranskim predsjednikom Mahmudom Ahmadinedžadom, tijekom zasjedanja Opće skupštine UN-a u New Yorku, Milanović je rekao da bi postupio isto kao Mesić jer da je u diplomaciji uvijek bolje sastati se nego susret bojkotirati.

Naglasio je da bi, isto kao i Mesić, u razgovorima ukazao na prepreke u odnosima Hrvatske i Irana, kao što su iransko negiranje holokausta te odnos prema Izraelu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene