Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

O ministarskoj sudbini Božidara Kalmete, Banski dvori još ni slova. SDP-ovom zahtjevu za smjenom ministra, uostalom, mogu odgovoriti do sljedećega tjedna.


No, prema ozračju među članovima Vlade, ali i stavu jednog od ključnih HDZ-ovaca i Kalmetina kuma, Vladimira Šeksa, lako je zaključiti - za ministra nema brige. Ne daju ministri na svojeg kolegu i svi do jednog brane Božidara Kalmetu te tvrde kako u njegovu nevinost ne sumnjaju. 'Ja mu kao kolegi ministru, ali i dugogodišnjem prijatelju iz studentskih dana vjerujem', kaže ministar gospodarstva Petar Čobanković.

Vezani članci Veledrogerije: Nema dogovora, a ni lijekova - 1 Prijeti nam nestašica: Već od idućeg tjedna neke bolnice mogle bi dobiti i 70 posto manje lijekova Ivana Brkić Tomljenović: Oporavak gospodarstva - 5 Proučili smo što Vlada planira s novcem iz EU: Obećali otvoriti sto tisuća radnih mjesta, ono što predviđaju za obnovu od potresa tek je kap u moru

>> Kalmeta: Ne mogu preuzeti sve grijehe svijeta!

Iako mu brojne afere tresu ministarsku stolicu, Kalmetin utjecaj u stranci je prejak, isto kao i njegovog kolege Darka Milinovića. 'Ja sam rekao da zahvaljujući njegovom radu, on je inzistirao na razjašnjenju pojedinih afera vezano uz njegov resor', kaže Milinović. Čvrsto je uz njega i ministar Ivan Šuker, a iako je nebrojeno puta premijerka Kosor bila na njegovoj strani kada su frcale iskre između njega i bivšeg potpredsjednika Polančeca, pitanje je bi li on bio na njenoj da odluči smijeniti Kalmetu.

'Uvijek možete postaviti političku odgovornost, međutim, idemo se vratiti nekoliko godina natrag. Zašto se na istim slučajevima nije inzistiralo jednako? Pa neki su Luku Rajića masovno prozivali da je odnio novce pa pogledajte sad se čovjek vratio u Hrvatsku', ističe ministar financija Šuker. Ovih se dana prozivalo i ministricu Marinu Matulović Dropulić, a moglo se čuti kako nema jedino Kalmeta utjecaja u HAC-u i u drugim javnim poduzećima. 'Ma neću uopće to komentirati to je najveća glupost', zaključila je Dropulić.