Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Oštri protest

HDZ i Laburisti zamjerili proceduri imenovanja Jadranke Kosor u Odbor za vanjsku politiku

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prijedlog o imenovanju Jadranke Kosor članicom Saborskog Odbora za vanjsku politiku umjesto Ruže Tomašić izazvao je negodovanje HDZ-a i Laburista.

Prijedlog o imenovanju Jadranke Kosor članicom Saborskog Odbora za vanjsku politiku umjesto Ruže Tomašić koja je tu dužnost prestala obnašati još u srpnju prošle godine, izazvao je negodovanje HDZ-a i Laburista jer, kako su poručili, u proceduri oko tog imenovanja nitko nije konzultirao oporbu.

Pročitajte i ovo Hrvoje Krešić i voditelji Dnevnika Nove TV ANALIZA HRVOJA KREŠIĆA Plenković ide na Pantovčak: "Time gazi svoje izjave. DP i njihove ideje? To je jedini način da prežive" Davor Ivo Stier Iznio četiri zahtjeva Stier o Bartuličnim zahtjevima: "Sigurno će naši timovi uskladiti program"

"To mjesto pripada oporbi i na načelnoj razini, mi se sutra možemo dogovoriti da imenovanje bude takvo kao što je predloženo, ali ne možemo prihvatiti da netko tako predloži, i da se imenovanja rade na takav način", zamjerio je HDZ-ov Ivan Šuker takvom prijedlogu Odbora za imenovanja.

Iz razgovora s Ivanom Šimunovićem iz HSP AS Šuker je, kaže, saznao da s njim nitko nije razgovarao, a također nitko nije razgovarao ni s Klubom HDZ-a.

"Mi u Klubu HDZ-a nemamo ništa protiv da bude ovakvo predloženo rješenje samo je ovo stvar principa i u ime Kluba izražavam oštri protest", poručio je Šuker.

HDZ i Laburisti tražili razloge za neglasovanje o Izvješću rada DORH-a

Predsjednik Odbora za vanjsku politiku Milorad Pupovac upozorio je kako taj odbor već dugo djeluje bez jednog člana.

"Slažem se s kolegom Šukerom da se treba držati principa ali isto tako pretpostavljam da se slažemo da principe ne treba opstruirati i da odbori moraju djelovati u punom sastavu", poručio je.

"Ako je posrijedi gospođa Kosor, nije moje da ja budem njezin advokat ali jest moje da kao zastupnik u Hrvatskom saboru kažem kako je sramota što bivša premijerka i bivša predsjednica jedne od vodećih hrvatskih političkih stranaka nije članica ni jednoga saborskog odbora", poručio je Pupovac.

Laburist Dragutin Lesar podsjetio je kako je raspodjela kvota i popuna radnih tijela na početku mandata bila rađena prema broju zastupnika odmah nakon izbora. "U međuvremenu u Saboru su nastala dva nova kluba zastupnika, neke stranke imaju manji broj mandata nego su imali tada kada se taj obračun radio i onda moramo biti korektni do kraja i zatražiti novi obračun svih kvota - i vladajuće i oporbene, i onda ćemo moći biti sigurni kome koje mjesto pripada", rekao je Lesar.

Osvrnuo se i na, kako je rekao, "ljudsku dimenziju" te priče. "Imamo situaciju bivše premijerke koja nije članica niti jednog radnog tijela u parlamentu. Ako se ovo ne prihvati, ja ću se osobno povući iz jednog radnog tijela i ustupiti to mjesto gospođi Kosor kao znak poštovanja prema osobi koja je bila na čelu Vlade", poručio je.

Saborski zastupnici na kraju su jednoglasno, sa 113 glasova "za" donijeli odluku o njezinu imenovanju.

Jadranka Kosor novinarima je nakon saborske sjednice izjavila kako "nema riječi". "Ti postupci mojih bivših kolega, jedni za drugim zaista me ostavljaju bez riječi i zaista mi je teško komentirati", kazala je Kosor dodavši kako svako malo mržnja prema njoj "ponovno nabuja".

"Ja sam ostala jedina zastupnica koja nije dobila mogućnost raditi u odborima, a ima zastupnika koji su, vjerovali ili ne, u po sedam odbora i ne znam što je tome cilj", rekla je Kosor. (Hina)

 DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene