Gužve na cestama
Gužve na cestama Foto: HAK

Vremenski uvjeti povoljni su za vožnju, promet je srednjeg intenziteta, a tijekom dana očekuje se pojačan promet na važnijim cestama u smjeru mora i unutrašnjosti, graničnim prijelazima te u trajektnim lukama i pristaništima, izvijestio je u subotu Hrvatski autoklub (HAK).


Moguće su vožnje u kolonama i povremeni zastoji na pojedinim dionicama državnih cesta i na autocestama, u blizini odmorišta, kod ulaza ili izlaza s autocesta te na dionicama cesta gdje traju radovi.

Na graničnim prijelazima od ranog jutra čeka se u kolonama. Najdulje se zasad čeka na prijelazima Rupa i Macelj, i to oko sat i pol. Na prijelazu Rupa kolona je duga oko 2 kilometra.  Po sat vremena vozači čekaju na prijelazu Nova Sela i Kaštela, dok se oko 30 minuta čeka se na graničnim prijelazima Bregana, Plovanija, Goričan i Goričan II.

Pojačan promet teretnih vozila očekuje se i na graničnim prijelazima Bajakovo i Tovarnik, a povremeno su moguća i duža čekanja u putničkom prometu na većini graničnih prijelaza s Bosnom i Hercegovinom i Slovenijom.

Kilometarska kolona zbog nesreće

Povećana je gustoća prometa na autocesti A1 Zagreb-Split-Ploče između čvorova Lučko i Bosiljevo II u smjeru Dubrovnika, a prije čvora Donja Zdenčina kolona je duga oko jednog kilometra. Na naplatama Lučko (A1) u oba smjera te Demerje (A1) u smjeru Zagreba zasad nema dužih čekanja. 

Zbog prometne nesreće i uklanjanja vozila na 13.+500 km autoceste A1 Zagreb-Split-Ploče vozilo se u dvije isprekidane kolone u duljini od 3,5 i 6 kilometara između naplatne postaje Demerje i čvora Donja Zdenčina u smjeru Dubrovnika.

Ljetna zabrana prometa za teretna motorna vozila najveće dopuštene mase iznad 7,5 tona na pojedinim cestama u Istri i priobalju danas je do 14 te u nedjelju od 12 do 23 sata. Zabrane nema na autocestama, kao i na državnoj cesti DC1.

Zbog vode na kolniku zatvorena je državna cesta DC517 u Belom Manastiru.

Zbog povremeno pojačanog prometa i aktualnih epidemioloških kontrola na većini graničnih prijelaza moguća su čekanja u putničkom i teretnom prometu.

Trajekti i katamarani plove prema plovidbenom redu.