Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ivan Radošević, posrnuli direktor i bjegunac pred hrvatskim pravosuđem u Berlinu je kao njemački državljanin došao na predavanje premijerke Kosor u zakladu Konrad Adenauer.


Premijerka je priopćila kako su zatražili informacije od nadležnih njemačkih službi te se ogradila od tog događaja uz pripomenu da ne zna tko je Radošević. I doista otkud premijerka može znati tko sjedi u publici? Nikako, kao što ne može ni utjecati na to tko će je doći slušati u zakladu. U četvrtak je to bila vijest. Krajem tjedna, međutim, oglasio se taj Radošević. Kazao je da to baš nije tako kako stoji u pripćenju Vlade. I da gospođa Kosor njega pozna. Štoviše, da je bila gost u njegovoj kući zajedno s Vladimirom Šeksom. A da se stvar ne bi shvatila kao tlapnja bogatog i posrnulog menadžera, pa još i bjegunca - Radošević je zainteresiranima kao dokaz ponudio dva i pol sata kućnoga videa kojim su njegovi ukućani zabilježili taj posjet i sačuvali kao uspomenu. Odjednom, poznanstvo Radoševića i premijerke više nije bila vijest! Umjesto toga vijest je (opet), postala Bianca Matković, ministrica u Vladi!

Lov na Biancu

Vezani članci Slika nije dostupna Trebamo vizionara, a ne menadžera s rupama u životopisu Slika nije dostupna Šlogar - Osumnjičenik kao iz američkih filmova

Bit je u tome što Bianca Matković ima sve atribute potencijalne liderice. Atribute kojih se njezina stranka boji i permanentnim ih linčem nastoji pretvoriti u njezin krimen

Mislila sam da nakon 'režirane predstave' u Saboru u studenome više neću pisati o Bianci Matković. Ali jednostavno hajku koja traje već 5-6 dana ne mogu zanemariti. Prešla je sve granice, pretvorila se u nekakav iracionalan lov na Biancu. Povod je bio taj da Bianca nije pozvana na sastanak pregovaračkoga tima. Nije vrag da je u zemlji s toliko problema glavno pitanje je li ministrica Matković na nekom sastanku ili nije! To je u svakom slučaju zanimljivo, ali ne može postati vijest tjedna. Ili možda to doista postaje glavno pitanje, s aspekta 'paranoje' naših vladajućih političara. Ta optika je u nas stvarno postala čudna. Ministri i dužnosnici na javnoj razini više se uopće ne obraćaju građanima, već isključivo jedni drugima, što tajno, što javno kroz vlastite izjave. Njihovi se mandati svode uglavnom na pranje od Sanadera i iskazivanje lojalnosti Jadranki Kosor. Po istome obrascu počela se ponašati i većina novinara. Oni nastoje ugoditi političarima, ne zamjeriti im se, bez imalo odgovornosti prema javnosti, prema građanima. I u tom kolopletu našla se jedna moneta za potkusurivanje gđe premijerke - Bianca Matković. Sasvim je jasno da je gotovo jednotjedna hajka na Biancu režirana i puštena iz Banskih dvora. Previše je neslučajna, previše harmonična i orkestrirana!

Što je Biancin krimen za ovaj medijsko-politički linč?

Više ne znam je li navodni 'krimen' gđe Biance to što je bila Sanaderov kadar, jer to su bili svi. Ne znam je li krimen, gđe Biance to što nije voljela medijsku promociju, a kad bi je, dok je bila državna tajnica u MVP-u ponekad i nešto pitali - odgovarala istinito, bez uvijanja i umivanja stvari. Ne znam je li krimen gđe Biance to što je dobro odradila pristupne pregovore za NATO, što govori strane jezike i ima međunarodne kontakte. Ne znam je li krimen gđe Biance to što je mlada i zgodna. Ne znam je li krimen gđe Biance što o Sanaderu nije pričala, a premijerki se nije dovoljno dodvorila? Ili je njezin krimen sve ovo zajedno. 'Oni Bianci to rade na jedan gadljiv način, preventive radi', kazao mi je prekjučer jedan oporbenjak, moj dobar prijatelj. I mislim da je on najbliži pravoj definiciji ovakva političko-medijskog linča Biance Matković. Nije joj čak omogućeno da kaže svoju stranu i obrani se od blaćenja i raznoraznih spekulacija. Koliko sam shvatila iz sve ove sile tekstova o ministrici Bianci - ona ne smije davati intervjue bez posebnog odobrenja - koje joj se ne izdaje.

Bit je što ima sve atribute preventivne liderice

U čemu je bit te 'preventive' o kojoj mi je govorio moj prijatelj iz redova ljevice? Bit je u tome što Bianca Matković ima sve atribute potencijalne liderice. Atribute kojih se njezina stranka boji i permanentnim ih linčem nastoji pretvoriti u njezin krimen. Od Biance Matković jedne od rijetkih koja nema korupcijskih afera, čije su ruke čiste, koja ima samo 36 godina - nastoji se napraviti čudovište! Biancu Matković, nastoji se napraviti neprepoznatljivom za buduće vodstvo stranke koja je ovakva kakva je potrošena, i koja će nužno i to uskoro morati proći kroz proces pravoga čistilišta i pronaći svoj novi profil. U tome je, čini se, i razlog premijerkina 'kalkuliranja' oko Biance. Ne da joj raditi, a ne želi je smijeniti. Ukinut ministrovanje bez portfelja i smijeniti ministricu, bi bilo najpoštenije i politički najtransparentnije. Ali to očito mnogima ne odgovara, jer u slučaju smjene gđa Matković ide u Sabor. Prema nekim, najblaže rečeno čudnim tumačenjima, ona bi i u Saboru bila 'nepoželjna', jer bi se tamo pridružila Sanaderovoj 'pučističkoj'skupini (Zubović, Rošin, itd.) plus Luka Bebić i zajedno s mogućim povratnikom Sanaderom opstruirala stranačke odluke. Koji scenarij HDZ-ovih mutikaša!!! Samo budala može misliti da će se Sanader vratiti u Sabor! A ministrica Bianca opstruirati stranačku stegu po čijem je gotovo vojničkom poštivanju inače poznata.

Sabor je idealna pozornica za potpunu afirmaciju

Stvarna opasnost leži u tome što bi Bianca Matković dolaskom u Sabor trebala preuzeti svoje mjesto od Krešimira Ćosića, trenutačno predsjednika parlamentarnog Odbora za NATO. HDZ, bi joj to vjerojatno oduzeo, zacijelo ne bi dopustili da u Saboru koordinira NATO-odborom, bez obzira na to što ona o tome zna dosta… A i za to imaju i legitimne mehanizme. Ali ne bi joj mogli oduzeti pravo govora i istupanja. Za nekoga tko je radišan, tko proučava materijale, a uz to ima i pameti, Sabor je idealna pozornica za potpunu afirmaciju, za stjecanje javnih simpatija u raspravama koje svakodnevno prenosi televizija, i iz kojih pametne teze zajamčeno idu u sve središnje informativne emisije i udarne novinske tekstove. Tako u zemlji u kojoj je danas, dok ovo pišem, objavljeno da je broj nezaposlenih premašio 300 000, glavna vijest i fokus glase: 'ZAUSTAVITE BIANCU !'. Lažite o njoj, smještajte joj, pakirajte, uništite je, ubijte joj perspektivu...

To je čisti mobbing

Iskreno, da sam ja na mjestu Biance Matković, tužila bih za mobbing i Vladu i medije pa nek onda svi 'visoki Vladini izvori' na sudu razotkrivaju svoj identitet, i svoje motive bacanja kamenja! Jer ovo što se već danima provodi nad Biancom Matković je čisti mobbing, lomljenje koje bi je trebalo navesti da sama podnese ostavku bez ikakvog politički valjanog razloga. Žao mi je samo što ova garnitura HDZ-ovaca nije ništa naučila. Što nisu uvidjeli da se Pašaliću dogodilo upravo ono što je on iz iracionalnih razloga radio drugima. Da je Sanaderu 'karma' složena da mu se dogodi upravo ono što je on napravio Pašaliću, a potom iz također nerazumljivih razloga radio drugima. Sad 'magovi i opsjenari' ove garniture, iz istih, častohlepnih razloga i strahova to pokušavaju napraviti ministrici Matković. Nisu naučili da tko se mača laća od mača i pogiba.

>> Arhiva