Obavijesti Video Pretražite Navigacija
veliki dan za ljudska prava

Hajduković u Dnevniku Nove TV iskreno nakon odluke Visokog upravnog suda: "Volio bih krenuti tim putem"

Aktualno Galerija Domagoj Hajduković - 1 Domagoj Hajduković - 1 Foto: DNEVNIK.hr Domagoj Hajduković - 2 Domagoj Hajduković - 2 Foto: DNEVNIK.hr Domagoj Hajduković - 3 Domagoj Hajduković - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Barbara Štrbac Galerija 1/4 >>
Vrlo važnu presudu donio je Visoki upravni sud Republike Hrvatske. Istospolni parovi mogu zajedno pristupiti procjeni za posvojitelje. Tim povodom gost Dnevnika Nove TV bio je saborski zastupnik Domagoj Hajduković.

Visoki upravni sud Republike Hrvatske donio je odluku da istospolni parovi mogu zajedno pristupiti procjeni za posvojitelje. Laički rečeno, i njima je dana mogućnost da budu posvojitelji i da omoguće bolji i lakši život djeci iz domova za nezbrinutu djecu, kojih je više od 800.

Reporterka Dnevnika Nove TV Barbara Štrbac o odluci Visokog upravnog suda razgovarala je sa saborskim zastupnikom Domagojem Hajdukovićem, ujedno i prvim javno deklariranim gay političarom u Hrvatskoj.

"Osjećam se jako sretno. Ovo je veliki dan za ljudska prava. Zapravo smo korak bliže jednom mom snu, snu kojeg dijelim sa jednim od najvećih hrvatskih mislioca Vladom Gotovcem", rekao je Hajduković.

Domagoj Hajduković - 2 Domagoj Hajduković - 1 (Foto: DNEVNIK.hr)

Citirajući Gotovca Hajduković je rekao da "želimo društvo, hrvatsko društvo koje manjine i različitosti ne samo tolerira, nego im se raduje". Hajduković je dodao kako smo ovom odlukom korak bliže tom snu.

No, Hajduković je rekao kako je ovakva presuda bila očekivana zbog prakse Europskog suda za ljudska prava u Strasbourgu.

"To je jednostavno postao doseg naše civilizacije. Mislim da je prioritet svima, a to je najavio i resorni ministar, djeci dati dom u kojem će osjetiti prihvaćenost, u kojima će moći iskusiti što je to obiteljski život", istaknuo je Hajduković u Dnevniku Nove TV. 

Pročitajte i ovo Mladen Novosel, predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske, i Dalibor Špadina Savez samostalnih sindikata Sindikati traže veće plaće, poslodavci nude povećanje, ali ipak ima problema: "Neprihvatljivo nam je da se dira u doprinose za mirovinsko i zdravstveno"

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna U iščekivanju Godota Gdje je reforma koju je ministar najavio još prošle godine? "Beroš se pretvorio u korona ministra, odnosno PR manekena koji opravdava Vladine poteze"

Rekao je i kako se nada da više neće biti prepreka.

Cijela je tematika u fokus javnosti došla nakon lavovske borbe istospolnih partnera Mladena Kožića i Ive Šegote. "To što se oni dugo bore, a bore se šest godina, nije tragedija za njih nego je tragedija za svu djecu koja su u tih šest godina mogla imati obitelj", istaknuo je Hajduković.

Hajduković je rekao i kako vjeruje da će se nakon ove odluke puno više LGBT osoba, koje su u životnom partnerstvu, odlučiti za udomljavanje, a onda i posvajanje djece.

Na pitanje o tome hoće li i on krenuti tim putem, Hajduković je zaključio kako će prvo sklopiti životno partnerstvo, ali je dodao kako bi i sam jednog dana volio krenuti tim putem.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene