Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Novi udar somalskih gusara

Gusari oteli remorker, jedan od članova posade Hrvat

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Somalski gusari oteli su u subotu u Adenskom zaljevu remorker koji plovi pod talijanskom zastavom, priopćio je NATO, a među 16 članova posade je i Hrvat, doznaje se od tvrtke vlasnika broda.

Remorker je otet u Adenskom zaljevu kod somalske sjeverne obale dok je teglio šlepove, rekla je Shona Lowe, glasnogovornica NATO-va pomorskog zapovjednog centra Northwood. Talijansko ministarstvo vanjskih poslova potvrdilo je da su 10 od 16 članova posade Talijani. Članovi posada su i pet Rumunja i jedan Hrvat, prema Micoperi, talijanskoj pomorskoj tvrtci koja je vlasnik broda.

Pročitajte i ovo Ilustracija Traže lokaciju Nestala dva američka mornara dok su bili na zadatku: U tijeku operacija izvlačenja Slika nije dostupna Bježe glavom bez obzira VIDEO Nasrtljive gusare plaše pjesmama Britney Spears!

'Primili smo e-mail s broda u kojem se kaže 'Napadaju nas gusari' i nakon toga ništa', rekao je Silvio Bartolotti, vlasnik tvrtke novinskoj agenciji Associated Press.

Hrvatsko ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija potvrdilo je da su somalski gusari oteli talijanski remorker na kojem je među članovima posade i jedan Hrvat te reklo da surađuje s drugim čimbenicima u rješavanju ove situacije. 'Italija je potvrdila informaciju o otmici kao i informaciju da je na brodu među drugim državljanima i državljanin Republike Hrvatske', priopćio je MVPEI Hini na njezin upit. 'Zajedno s ostalim međunarodnim čimbenicima MVPEI će i nadalje surađivati na ovome slučaju kako bi se situacija u što skorije vrijeme riješila', rekao je MVPEI.

Sve više američkih ratnih brodova oko čamca s otetim kapetanom, gusari i dalje napadaju

Američki ratni brodovi već četvrti dan nastoje spriječiti dolazak pojačanja somalskim gusarima koji u čamcu za spašavanje drže američkoga kapetana, a gusari i dalje napadaju. Associated Press objavio je kako je francuska mornarica u petak uspjela osloboditi jedrilicu otetu još prošli tjedan, ali u borbi je jedan talac ubijen, kao i dvojica otmičara, a trojica su zarobljena. Jedan diplomat u Nairobiju koji je želio ostati anoniman, rekao je da su gusari zatražili pomoć, ali najmanje dva američka ratna broda i jedan zrakoplov tjeraju gusarske brodove od čamca za spašavanje.

Gusari su u subotu u Adenskom zaljevu napali brod koji plovi pod panamskom zastavom, ali su ih mornari otjerali vodenim šmrkovima, objavio je NATO, a prenosi Reuters. NATO-ovi dužnosnici koji su na portugalskom ratnom brodu koji patrolira tim vodama i štiti brodove od gusara, kažu da je na brod pucano, a u zapovjednikovu je kabinu doletjela i neeksplodirana raketa iz ručnog bacača. Somalski gusari koji u čamcu za spašavanje drže taoca Amerikanca, kapetana broda, a okruženi su američkim ratnim brodovima, navodno su zatražili otkupninu i siguran prolaz, objavljeno je u petak.

U pregovorima i FBI

Gusari su zahtjev objavili u trenutku kad je na mjesto tog događaja uz somalsku obalu stigao još jedan američki brod, fregata USS Halyburton, objavio je Peter Schneider, glasnogovornik američkoga ministarstva obrane. Fregata se pridružila razaraču USS Bainbridgeu koji je ondje još od četvrtka ujutro. S njega se pregovaralo s četvoricom otmičara koji su u srijedu kad im je propala otmica američkoga teretnog broda Maersk Alabame, završili u čamcu za spašavanje i odonda ondje drže i kapetana.

I FBI sudjeluje u pregovorima, a gusari su objavili da kapetana Richarda Phillipsa neće pustiti bez otkupnine i jamstva sigurnog odlaska odande.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene