Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Socijalni partneri u Gospodarsko-socijalnom vijeću (GSV) zaključili su da treba preispitati školarine i cjelovitu problematiku reforme financiranja sveučilišta, rekla je nakon današnje sjednice predsjednica GSV-a i potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor.


Napominjući da u utorak počinju pregovori Vlade i Sindikata državnih službenika i namještenika o novom temeljnom ugovoru za državne službenike i namještenike, Kosor je rekla da Vlada ne razmišlja o ukidanju dodatka na radni staž u državnim službama.

Vezani članci Riječki studenti u prvom covid info centru - 1 Kod njih više nema propuštenih poziva: Zdravstveni radnici su preopterećeni, pa ovdje na sva pitanja građana o koroni odgovaraju volonteri Slika nije dostupna Studiranje neće poskupjeti

GSV će o školarinama ponovno raspravljati, a danas je predložilo Ministarstvu znanosti, obrazovanja i športa da žurno razmotri cjelovitu problematiku reforme financiranja sveučilišta i participacije studenata, rekla je Kosor.

Dopredsjednik GSV-a i predstavnik sindikata Stjepan Kolarić rekao je da su sindikati upozoravali Vladu da su školarine u Hrvatskoj najviše u Europi, da ih plaća više od pedeset posto studenata. Istaknuo je da se sindikati zalažu za izgradnju novog modela financiranja studija.

Govoreći o prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o odvjetništvu i pitanju odvjetničkih tarifa, Kosor je kazala da je socijalni partneri o tom pitanju nisu postigli suglasnost. Odgovarajući na novinarsko pitanje, rekla je da taj prijedlog zakona nije protuustavan, kako tvrdi Odvjetnička komora, te da ide u proceduru. Vlada je otvorena za daljnju raspravu o njemu, dodala je.

Stjepan Kolarić rekao je da sindikati smatraju da se visina odvjetničke tarife treba odrediti posebnim zakonom, kojim bi se određivala njena najviša i najniža visina.

Kosor je rekla da je na GSV-u danas usuglašeno stajalište da se odmah nakon donošenja zakona o sigurnosti prometa na cestama socijalni partneri uključe u radne skupine koje će donositi podzakonske akte.

Dopredsjednik GSV-a i predstavnik poslodavaca Ivica Mudrinić kazao da je HUP tražio da se djelatnost osposobljavanja novih vozača izdvoji iz tog zakona.

Za novog predsjednika GSV-a u idućih godinu dana izabran je Ivica Mudrinić, predstavnik poslodavaca. Potpredsjednici GSV-a bit će Vilim Ribić u ime sindikata i Jadranka Kosor u ime Vlade.