Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kako se zaštititi?

Nakon blagdana stiže gripa!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
S dolaskom zime, bliži se i sezona gripe. Liječnici upozoravajuda će se val virusa proširiti Hrvatskom nakon blagdana. Prijavljenih slučajeva u Hrvatskoj zasad nema, no tako ne bi trebalo ostati još dugo.

Za potrebe prevencije od gripe, Hrvatska je nabavila ukupno 610 tisuća doza cjepiva. Lani se iskorištenost kretala oko 75 posto, što se zasad ne može reći i za ovu godinu. Naime, prema informacijama koje stižu s terena, odaziv na cijepljenje je nešto slabiji, a konkretne brojke bit će poznate na kraju sezone.

Pročitajte i ovo Ilustracija Aktualna tema Hoćete li se cijepiti protiv gripe? Pogledajte kako su građani glasali u Dnevniku Nove TV Ilustracija Počela sezona HZJZ objavio kad počinje cijepljenje protiv gripe: Nabavljeno 500 tisuća doza

No, ono što se već sada zna jest podatak da je odaziv na području Zadra među najboljima, ako ne i najbolji u Hrvatskoj! U zadarskim ambulantama potrošeno je preko 90 posto cjepiva.

'Očekuje se klasična epidemijska godina, kako sad stoje stvari na južnoj hemisferi. To je, znači, za Hrvatsku otprilike negdje oko, između 55 i 60 tisuća oboljelih, tako smo imali i prošle godine', rekao je Alan Medić, iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Zdrava hrana - najbolja prevencija

Osim cijepljenja, u jačanju imuniteta , treba pažljivo birati i namirnice, posebno one punih vitamina. 'Treba uzimati ono voće koje je sada dostupno. To su, prije svega, naranče, mandarine, kivi i jabuke', preporučuje Damir Biloglav, liječnik opće medicine.

Na tržnicama je dobro poznat i prirodni lijek. Prodavači kažu kako uz kelj, blitvu, špinat i špek nema straha od gripe. Zdrava prehrana pripada u najbolje načine prevencije. Gripu je, ističu liječnici, najvažnije spriječiti na vrijeme.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene