Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Oglasio se i Josipović

Bivši čelnik VSOA-e: "Predsjednica je iznijela niz teških neistina"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bivši čelnik VSOA-e Darko Grdić u srijedu je putem svoje odvjetnice priopćio da je predsjednica Republike Grabar-Kitarović na njegov račun iznijela niz teških neistina i zlonamjernih tvrdnji i time izvršila izravan pritisak na neovisnost pravosuđa i pokušaj utjecaja na pravosudna tijela u sudskom postupku.

"Potpuna je neistina da je general pukovnik Darko Grdić umirovljen dan prije podizanja optužnice, nego je protiv svoje volje umirovljen temeljem brzinski donesenih duboko dvojbenih izmjena Zakona o službi u oružanim snagama, nakon podizanja optužnice, u dobi od 52 godine i s navršenih preko 39 godina mirovinskog staža", priopćila je odvjetnica Višnja Drenški Lasan, demantirajući tvrdnje kandidatkinje na predsjedničkim izborima iznesene u sučeljavanju predsjedničkih kandidata na HTV-u.

Pročitajte i ovo Prazan stožer Kolinde Grabar-Kitarović Nakon objave rezultata U jednom veselje, pjesme i torta, u drugom razočarana lica: Donosimo veliku fotogaleriju iz stožera Stožer Kolinde Grabar-Kitarović nakon izlaznih anketa ide na odmor? Gubitnica Grabar-Kitarović održala govor: "Hrvatska je odlučila, Zoran Milanović će biti predsjednik. Ja ostajem u Hrvatskoj"

U demantiju ističe da je po ondašnjim propisima Grdić mogao raditi još sedam godina, ali da je silom izguran iz sustava s mjesta Glavnog inspektora obrane jer je sve dužnosti, uključujući i onu ravnatelja Vojne sigurnosno obavještajne agencije (VSOA), "obnašao bez selektivnog pristupa i jednako prema svima".

"Začuđuje i duboko zabrinjava da jedna predsjednička kandidatkinja u svrhu prikupljanja jeftinih političkih poena pribjegava javnom blaćenju ljudi iznoseći neprovjerene podatke iz tajnog sudskog postupka te na nečuven način vrši pritisak na pravosudna tijela, poglavito na Vrhovni sud RH", ocijenjuje se u dematiju.

Predsjedničina izjava kako je "svatko nedužan dok mu se pravomoćnom drugostupanjskom presudom ne dokaže krivnja", očito se, ističu, odnosi samo na njezine prijatelje i stranačke kolege. "Istodobno, u svojem uredu zapošljava ljude koji su iz VSOA pravomoćno otpušteni zbog nezakonitosti u postupanju i radu i u tome ne vidi nikakav problem", stoji u demantiju.

Ovakvim izjavama, ističe odvjetnica, kandidatkinja i aktualna predsjednica je povrijedila ustavno i konvencijsko načelo jednakosti pred zakonom jer je postupila diskriminatorno u odnosu na osobe u istoj pravnoj poziciji, a da za to nije postojao legitiman cilj niti razumno opravdanje. Podsjetili su i da je Republika Hrvatska već jednom zbog izrečenih sličnih javnih izjava osuđena pred Europskim sudom za ljudska prava zbog povrede prava na presumpciju nedužnosti u predmetu 'Peša protiv Hrvatske'.

Odvjetnik Preosta: "Predsjednica je povrijedila presumpciju nevinosti"

Odvjetnik Ognjena Preosta, Nenad Strukan u srijedu je priopćio da je predsjednica Grabar-Kitarović u svojoj izjavi o njegovu klijentu povrijedila presumpciju nevinosti i namjerno izvršila izravan utjecaj na rad Vrhovnog suda RH koji tek mora odlučiti je li kriv Preost zbog kaznenog djela koje mu se stavlja na teret.

"Kolinda Grabar Kitarović u svojoj izjavi, protivno ustavnom načelu o presumpciji nevinosti, iznosi tvrdnju da je gospodin Ognjen Preost dio 'korupcijske hobotnice', kao i da je dio 'jednog od najvećih korupcijskih skandala od samostalnosti Hrvatske'. Pri tome se poziva na nepravomoćnu presudu i 'drugostupanjski postupak protiv Ognjena Preosta zbog pronevjere milijunskih iznosa u VSOA-i'," naveo je večeras u dopisu medijima Preostov odvjetnik Nenad Strukan, demantirajući predsjedničinu izjavu iznesenu u sinoćnjem sučeljavanju predsjedničkih kandidata na HTV-u, kao i današnje pojašnjenje Grabar-Kitarović.

Strukan napominje i kako je riječ o kaznenom predmetu koji se vodi kod Županijskog suda u Zagrebu, koji je odlukom suda (na zahtjev USKOK-a) proglašen tajnim, iako se obrana optuženih tome protivila i zahtijevala da javnost vidi i čuje o čemu se u konkretnom predmetu radi.

Predsjednica Grabar-Kitarović je u srijedu, pojašnjavajući svoju izjavu sa sučeljavanja na HRT-u da se bori s korupcijom u sigurnosno-obavještajnom sustavu, podsjetila da je i danas u tijeku drugostupanjski postupak protiv Grdića i Ognjena Preosta "zbog nezapamćene korupcije i pronevjere milijunskih iznosa u Vojnoj sigurnosno-obavještajnoj agenciji".

Navela je da je Grdić umirovljen jedan dan prije podizanja optužnice, Preost samo tri dana nakon što je razriješen dužnosti zbog pokretanja istrage, a bivšeg SDP-ova ministra obrane Antu Kotromanovića optužila je da je kao ministar obrane zaštitio Grdića i Preosta od zasluženog nečasnog otpusta i omogućio im da uživaju visoku generalsku mirovinu, što je nazvala korupcijom najvišeg reda.

Grdić i njegov tadašnji zamjenik Preost početkom 2018. nepravomoćno su osuđeni na tri godine zatvora jer su oštetili proračun za 4,9 milijuna kuna. Pravomoćna odluka Vrhovnog suda još nije donesena.

Josipović: "Taj se slučaj razotkrio u mom mandatu"

Bivši hrvatski predsjednik Ivo Josipović komentirao je u srijedu nastup aktualne predsjednice i kandidatkinje za tu dužnost u novom mandatu Kolinde Grabar-Kitarović na HTV-u te je ustvrdio da se slučaj korupcije u SOA-i i VSOA-i na koji se poziva razotkrio u njegovu mandatu.

"Gospođa Grabar-Kitarović svojom se lažnom samohvalom o borbi protiv korupcije u SOA-i, odnosno VSOA-i potvrdila kao bezobzirna manipulatorica sklona neistinama. Slučaj navodnog kriminala u VSOA-i na koji se poziva razotkrio se upravo u mome mandatu, ne u njenom. I ja, kao tadašnji predsjednik Republike, i Vlada premijera Milanovića zaslužni smo za otkrivanje tog slučaja", napisao je u priopćenju Josipović, koji je bio hrvatski predsjednik od 2010. do 2015.

Istaknuo je da je dvojicu visokih časnika koje spominje Grabar-Kitarović, a i neke druge, osobno razriješio s dužnosti, kao što je, dodao je, nekim visokim časnicima suđenima za teški kriminal oduzeo činove i odličja.

"Može li Grabar-Kitarović navesti i jedan jedini slučaj u kojemu je ona učinila nešto slično? S obzirom na to s kakvim se ljudima druži, još od prošle kampanje, tijekom mandata, a i sada slobodno možemo reći da je riječ o 'fejk' borkinji protiv kriminala i da joj, umjesto titule Kraljice Hrvata, kako su joj neki tepali, pripada titula Kraljice hrvatskih kriminalaca", ustvrdio je Josipović.

Rekao je i kako se osobno nikada nije hvalio time što je u slučaju koji spominje Grabar-Kitarović "bio jedan od onih koji su sudjelovali u otkrivanju i prijavi navodnih kaznenih djela".

"Nisam komentirao te slučajeve, a ponajmanje ih koristio u kampanji zato što bi to moglo biti povod Europskom sudu za ljudska prava da osudi Hrvatsku zbog miješanja visokih dužnosnika u sudske procese, što smo već iskusili", rekao je.

Josipović smatra da je Grabar-Kitarović "izložila Hrvatsku mogućnosti da ponovno bude osuđena", a da ni u tom ni u bilo kojem drugom predmetu "zaista nije imala nikakvu ulogu, ponajmanje takvu koja bi opravdavala samohvalu o borbi protiv kriminala". Ocijenio je da je, kao i na drugim područjima, rezultat njezina mandata "nula, sramota za nju osobno, za instituciju predsjednice i za državu". (Hina)

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene