Obavijesti Video Pretražite Navigacija
korumpirane obavještajne službe?!

Grabar-Kitarović o izjavi koja je izazvala buru reakcija: ''Korupciju se ne može iskorijeniti, ali ju treba sankcionirati''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na sučeljavanju na javnoj televiziji uoči prvog kruga izbora predsjednička kandidatkinja Kolinda Grabar-Kitarović rekla je da se, između ostalog, bavi i korupcijom u sigurnosno-obavještajnom sustavu.

''Što se tiče korupcije, ona je nažalost sveprisutna u društvu, ona nije samo u politici. Ali meni je najviše zabrinjavajuće kada je prisutna u onim agencijama koje bi se trebale baviti borbom protiv korupcije'', kazala je kandidatkinja na predsjedničkim izborima novinarima dan nakon što je na sučeljavanju na javnoj televiziji rekla da se bori protiv korupcije u sigurnosno-obavještajnom sustavu.

Ponovno je podsjetila na postupak protiv bivših čelnika VSOA-e Darka Grdića i Ognjena Preosta, koje se optužuje za pronevjeru novca. ''Sudski postupak se vodi, hoće li to ići još dalje i dublje – vidjet ćemo. A bili smo i svjedoci toga da su curili podaci'', podsjetila je Grabar-Kitarović. Dodala je da je u tom slučaju više puta ''razgovarala i s onima koji su vodili istrage da vidimo koliko to duboko ide''. ''Ali ja sam isto tako svjesna svojih ovlasti da se ne mogu miješati u rad samih službi'', zaključila je.

Stanje u SOA-i ipak malo bolje

Ponovno je istaknula da bi u sigurnosnim agencijama trebalo zaposliti mlade ljude. ''Mislim da je u SOA-i sada stanje malo bolje, ali moje je mišljenje da treba krenuti u zapošljavanje mladih, obrazovanih ljudi, posebno onih koji su stručni u kibernetici, i da na taj način jednom posebnom etikom prema poslu, pa i potpisivanjem one obveze čuvanja tajne, da će se velikim dijelom riješiti korupcija'', rekla je predsjednica.

Dodaje da se korupciju ne može ''iskorijeniti niti u jednom društvu'', ali da ju treba sankcionirati, poručila je predsjednička kandidatkinja.

Podsjetimo, među prvim pitanjima na sučeljavanju predsjedničkih kandidata bilo je i ono o borbi protiv korupcije. Kandidatkinja na predsjedničkim izborima Kolinda Grabar-Kitarović odgovorila je da će raditi na ''međunarodnoj suradnji tajnih službi kako bi se spriječio međunarodni kriminal" i otkrila da problema u samim službama poput SOA-e.

''Ono što je meni problem, ja se već godinama borim s korupcijom u samim službama, i u SOA-i i VSOA-i i drugim službama. Mislim da je došlo vrijeme da se zaposli mlade ljudi koji nisu korumpirani i koji će raditi profesionalno'', rekla je na sučeljavanju Grabar-Kitarović.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna "predsjednica dominira" Ministar Pavić o sučeljavanju: "Škoro je bacio ručnik i predao se"

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Uoči prvog kruga Sučeljavanje predsjedničkih kandidata, Kovač se obrušio na Grabar-Kitarović: "Nije vam neugodno da čitate iz bilježnice? A vodili biste državu!"

Predsjednička kandidatkinja jutro nakon sučeljavanja rekla je kako je taj ''sustav naslijedila od Ive Josipovića i Zorana Milanovića opterećen jednim od najvećih korupcijskih skandala od samostalnosti Hrvatske''.

''I danas je u tijeku drugostupanjski postupak protiv Darka Grdića i Ognjena Preosta zbog nezapamćene korupcije i pronevjere milijunskih iznosa u Vojnoj sigurnosno-obavještajnoj agenciji. Ne očekujete valjda da je korupcijska hobotnica u kojoj je takav kriminal bio moguć istrijebljena preko noći.

Do kuda je ta hobotnica dosezala, pokazuje najbolje činjenica kako je Preost umirovljen samo tri dana nakon što je razriješen dužnosti zbog pokretanja istrage, a Darko Grdić umirovljen je jedan dan prije podizanja optužnice. Time je Milanovićev ministar obrane Kotromanović zaštitio Grdića i Preosta od zasluženog nečasnog otpusta i omogućio im da uživaju visoku generalsku mirovinu. To je korupcija najvišeg reda. I protiv takvog sustava se borim i borit ću se'', poručila je Kolinda Grabar-Kitarović.

Ministar bez komentara

Ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Marko Pavić nije želio u srijedu uoči sjednice Vlade komentirati izjavu Kolinde Grabar-Kitarović, no ustvrdio je da je tijekom debate bila sigurna i otklonila sve kritike koje su se povlačile po medijima.

"Predsjednica je jučer pokazala zašto je predsjednica do sada. Bila je sigurna i artikulirana i otklonila je sve kritike koje su se u posljednje vrijeme povlačile po medijima. Bila je uvjerljiva, ostali kandidati nisu bili ni blizu", komentirao je.

Na inzistiranje novinara da je riječ o skandaloznoj izjavi i da se u demokratskim društvima to ne govori, Pavić je rekao da je Grabar-Kitarović, koliko je shvatio i koliko je jučer gledao debatu, govorila o zapošljavanju novih, mladih ljudi, o borbi protiv korupcije. "Predsjednik ima nadzorni mehanizam, ali ona je prvenstveno isticala mlade", dodao je.

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved rekao je da Grabar-Kitarović "nije iznijela ništa što nije bilo bitno za kampanju". "Nisam primijetio da je predsjednica iznijela ijedan detalj koji nije bio bitan za samu kampanju", rekao je i dodao da će se ta pitanja nastaviti rješavati.

"Nemojmo pitanja koja su vezana za sigurnosni sektor i za ozbiljnost rada svih tijela u društvu relativizirati. Ako u okviru sustava ima mjesta za poboljšanje, i to će se rješavati u okviru zakonskih ovlasti", kazao je.

Ustvrdio je kako se iz sučeljavanja moglo vidjeti da je Grabar-Kitarović dominirala, HDZ ju jedinstveno podržava i uvjeren je u njezinu pobjedu. (V.P./Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene