Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Vrtić u kojem nema cigle i betona, može se smanjiti ili povećati po potrebi te brzo i lako premjestiti.


Grad Samobor odlučio je slijediti najrazvijenije zemlje Europske unije i izgraditi prvi montažni kontejnerski vrtić u Hrvatskoj. Izgradnja je dvostruko jeftinija i brža. Provjerili smo kako će u njemu biti samoborskim mališanima.

Vezani članci Poklon HDZ-a vrtićkoj djeci u Drnišu Ministarstvo traži očitovanje oko HDZ-ovih pogačica: ''U dječjim vrtićima nije dopuštena promidžba i prodaja roba ili usluga'' Nika Fleiss Bila je sportska zvijezda, a za Dnevnik Nove TV dala je svoj prvi politički intervju: "Nema ljepšeg mjesta nego što je Samobor. Odlučila sam početi mijenjati stvari"

>> Vinkovci: Časna sestra spasila djecu iz vrtića u kojem je izbio požar!

Dvije odgojiteljice već pripremaju vrtić za dolazak djece u rujnu. Iako je naziv kontejnerski već probudio sumnju kod roditelja, kažu da će vrtić bit odličan za oko 130 upisanih mališana. 'To su vrhunski uvjeti za rad i boravak s djecom. Svaka soba ima svoju kupaonicu, imamo opremljeno s didaktičkim sredstvima, imamo prekrasnu veliku dvoranu za vježbanje.svako dijete će imati dovoljno prostora za sebe', ističe Ksenija Štibohar, odgajateljica vrtića Grigor Vitez.

Vrtić ima i visoku energetsku učinkovitost pa roditelji ne moraju brinuti da će djeca u njemu teško disati za velikih vrućina. 'Mi smo došli tu kad je vanjska temperatura bila 30, unutra je bilo ugodno', napominje Ana Geušić, odgajateljica vrtića Grigor Vitez.

Iako se teško da zaključiti po ovim vanjskim zidovima sve je zapravo napravljeno od 90 komada čeličnih konstrukcija koje su spojene u vrtić veličine 1.600 četvornih metara. Iznimno je siguran u slučaju potresa, podovi amortiziraju dječje padove. Može se lako i brzo premjestiti na drugo mjesto te smanjiti ili povećati u skladu s brojem djece.

'U Njemačkoj se grade i vrtići i škole. U švedskoj, u Danskoj, Norveškoj', kaže Maja Buconjić Barišić, direktorica Detmers Kontejner. Samobor se za ovakav vrtić odlučio jer je izgradnja jeftinija i brža od uobičajene. '50 posto je cijena ovakvog vrtića povoljnija i za jednaput je gradnja brža. Neka investicija koja se radi 6 mjeseci prava gradnja bi trajala oko godinu dana', ističe Željko Stanec, zmajenik gradonačelnika Samobora. U Uniji se na ovaj način grade i škole, ambulante pa čak i odjeli u bolnicama. Samobor je počeo s prostorom za najmlađe.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook