Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Građani Draganića već dugo negoduju zbog ideje o skladištenje otpada u njihovu mjestu. Taj je slučaj sada vraćen na ponovno postupanje zbog uočenih nepravilnosti u postupanju.


'Slučaj sa skladištenjem otpada u Draganiću vraćen je na ponovno postupanje jer su uočene nepravilnosti nadležnog županijskog ureda', riječi su ministrice zaštite okoliša Mirele Holy oko zbrinjavanja otpada tvrtke Ekologija Maržić u središtu Draganića.

Vezani članci Policija izradila fotorobot muškarca Policija izradila fotorobot: Traže muškarca zbog kaznenog djela protiv spolne slobode Prosvjed protiv CGO-a Lučino razdolje - 2 Pobuna u najjužnijoj županiji, građanima se ispričao i ministar: "Doista nisam upoznat, to je moj krimen"

Podsjetimo kako je nadležni odjel za prostorno uređenje, građenje i zaštitu okoliša odbio zahtjev da na prostoru u kojem u Draganiću već radi s opasnim otpadom skuplja, skladišti, obrađuje i zbrinjava neopasni i inertni otpad. No, ministarstvo je kasnije prihvatilo žalbu Ekologije Maržić.

U županiji tvrde da su ipak donijeli dobru odluku. 'Dobili smo informaciju iz ministarstva vezano za ovaj slučaj. Nakon toga sam o slučaju razgovarao sa pročelnikom Maradinom i zaključili smo da u ovom slučaju nismo pogriješili. Moje je mišljenje kako je ispravno ono što žele ljudi, a u Draganiću su jasno rekli da ne žele otpad', rekao je o ovom slučaju župan Ivan Vučić. Tako će iz Karlovačke županije vjerojatno ponovno odaslati odluka slična prethodnoj.

Da zaista ne žele skladištenje i obradu bilo kakvog, a posebice opasnog otpada u mjestu žitelji Draganića rekli su već odavno. Zbog tog otpada na noge su se digli gotovo svi žitelji Draganića, ali i tadašnji čelnici općine, iako u ovom slučaju jedinice lokalne samouprave malo toga mogu promijeniti. Više puta isticano je kako Draganić u prostornom planu uopće nema predviđenu lokaciju za zbrinjavanje otpada.

Oko prosvjeda pokrenuto je i nekoliko sudskih postupaka od kojih su neki još uvijek u tijeku.Ministrica Holy dotakla se i drugog ekološkog problema u županiji vezanog uz Dugu Resu i tvrtku T7 VIS.

'Inspekcija zaštite okoliša će ukinuti, ukoliko to već nije i učinila, dozvolu za gospodarenje opasnim otpadom i to trajno. Taj posao su već trebali napraviti. Inspekcija je utvrdila da tvrtka nije ispoštovali ono što im je bilo naređeno inspekcijskim rješenjem',  zaključila je Holy. (Agencija VLM)