Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Građani Draganića već dugo negoduju zbog ideje o skladištenje otpada u njihovu mjestu. Taj je slučaj sada vraćen na ponovno postupanje zbog uočenih nepravilnosti u postupanju.


'Slučaj sa skladištenjem otpada u Draganiću vraćen je na ponovno postupanje jer su uočene nepravilnosti nadležnog županijskog ureda', riječi su ministrice zaštite okoliša Mirele Holy oko zbrinjavanja otpada tvrtke Ekologija Maržić u središtu Draganića.

Vezani članci Pretrpano reciklažno dvorište Tomašević: "Novo skladište na Jakuševcu je rješenje za pretrpana reciklažna dvorišta" Kupovanje poklona / Ilustracija Koliko kanite potrošiti na božićne poklone? Dio građana već otkrio iznos i što im znači takva kupnja

Podsjetimo kako je nadležni odjel za prostorno uređenje, građenje i zaštitu okoliša odbio zahtjev da na prostoru u kojem u Draganiću već radi s opasnim otpadom skuplja, skladišti, obrađuje i zbrinjava neopasni i inertni otpad. No, ministarstvo je kasnije prihvatilo žalbu Ekologije Maržić.

U županiji tvrde da su ipak donijeli dobru odluku. 'Dobili smo informaciju iz ministarstva vezano za ovaj slučaj. Nakon toga sam o slučaju razgovarao sa pročelnikom Maradinom i zaključili smo da u ovom slučaju nismo pogriješili. Moje je mišljenje kako je ispravno ono što žele ljudi, a u Draganiću su jasno rekli da ne žele otpad', rekao je o ovom slučaju župan Ivan Vučić. Tako će iz Karlovačke županije vjerojatno ponovno odaslati odluka slična prethodnoj.

Da zaista ne žele skladištenje i obradu bilo kakvog, a posebice opasnog otpada u mjestu žitelji Draganića rekli su već odavno. Zbog tog otpada na noge su se digli gotovo svi žitelji Draganića, ali i tadašnji čelnici općine, iako u ovom slučaju jedinice lokalne samouprave malo toga mogu promijeniti. Više puta isticano je kako Draganić u prostornom planu uopće nema predviđenu lokaciju za zbrinjavanje otpada.

Oko prosvjeda pokrenuto je i nekoliko sudskih postupaka od kojih su neki još uvijek u tijeku.Ministrica Holy dotakla se i drugog ekološkog problema u županiji vezanog uz Dugu Resu i tvrtku T7 VIS.

'Inspekcija zaštite okoliša će ukinuti, ukoliko to već nije i učinila, dozvolu za gospodarenje opasnim otpadom i to trajno. Taj posao su već trebali napraviti. Inspekcija je utvrdila da tvrtka nije ispoštovali ono što im je bilo naređeno inspekcijskim rješenjem',  zaključila je Holy. (Agencija VLM)
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju