Gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević u ponedjeljak je najoštrije osudio homofobno nasilje i napade nakon subotnje Povorke ponosa u Zagrebu. HSLS je Petrovu i Grmoji poslao djelo Maxa Webera "Politika kao poziv".

Galerija Tomislav Tomašević, zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević +0 Tomislav Tomašević

"Očekujem da se odgovorni što prije pronađu, odnosno kazne te da se napadi tretiraju kao zločini iz mržnje. Zagreb jest i mora biti otvoren grad, grad u kojem ćemo se svi osjećati sigurno i ugodno, bez obzira na seksualnu orijentaciju, boju kože, vjeru, naciju ili neko drugo obilježje", priopćio je zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević koji je također bio sudionik Povorke.

Obećao je i kako će nova gradska vlast napraviti sve da tako i bude. Kao što su najavljivali u programu, osigurat će redovito i dugoročno obrazovanje za stručnjakinje i stručnjake iz područja zdravstva, socijalne skrbi, pravosuđa i obrazovanja koji su u kontaktu sa žrtvama nasilja.

Osigurat će skloništa za žrtve te poduzeti druge mjere koje će doprinijeti otvorenosti, pozitivnoj atmosferi i prihvaćanju LGBTIQ+ osoba, kako se više nitko ne bi osjećao ugroženo zbog ovakvih napada, istaknuo je Tomašević.

HSLS Petrovu i Grmoji šalje djelo Maxa Webera "Politika kao poziv"

HSLS je čelnicima Mosta Boži Petrovu i Nikoli Grmoji na adresu sjedišta stranke u Metkoviću poslao primjerak djela Maxa Webera "Politika kao poziv" u kojem se ističe važnost političke odgovornosti, u skladu s kojom političari moraju voditi računa o svojim postupcima.

U priopćenju koje potpisuju predsjednik HSLS-a Dario Hrebak i saborski zastupnik HSLS-a Darko Klasić, navodi se kako su im knjigu poslali "s ciljem podsjećanja saborskih kolega na etičke standarde odgovornosti u politici, kao i obrane tih standarda".

"U posveti smo citirali, nažalost opet aktualnu, veliku misao Vlade Gotovca: 'Čuvajte mi Hrvatsku od niskosti i mržnje'", istaknuli su Hrebak i Klasić.

U povodu MUP-ova izvješća o utvrđenim kaznenim, odnosno prekršajnim djelima počinjenima prema sudionicima Povorke ponosa održane ove subote u Zagrebu, HSLS naglašava kako se izgradnja slobodnog i otvorenog društva, na koju smo se kao država Ustavom obvezali kad smo komunizam odlučili zamijeniti demokracijom utemeljenoj na slobodi, ne može ostvariti bez osnovnih ljudskih prava i tolerancije. S druge strane, odgovornost za ispunjavanje tog temeljnog državnog vrijednosnog opredjeljenja osobito snose političari.

Hrebak i Klasić ističu kako su nedavne izjave Grmoje i Petrova kojima se antagonizira odnos prema seksualnim manjinama za svaku osudu, neovisno o tome jesu li njima doprinijeli navedenom nasilju i napadima prema pripadnicima te manjine jer "moralno i politički hijerarhiziraju pojedince i skupine kojima pripadaju, a time izravno uništavaju Ustavom zagarantiranu ravnopravnost u društvu".

Huškačka i nazadnjačka retorika Petrova i Grmoje

Mišljenja su kako su oni u svojoj javnoj komunikaciji, stavljajući pripadnike seksualnih manjina i pedofile u isti kontekst i u istu rečenicu, pokazali veliku političku, ali i društvenu neodgovornost.

"Umjesto da kao njezini članovi snose odgovornost za očuvanje i napredak političke zajednice kojoj pripadaju, oni je huškačkom i nazadnjačkom retorikom usmjerenom protiv društvenih manjina vraćaju u srednji vijek", ocijenili su Hrebak i Klasić.

Navode kako Hrvatskoj ne treba takvo njihovo "outanje" sklonosti prema Orbanu, odnosno onome što njegova politika predstavlja jer, ističu, da bi je mogli ostvariti, morali bi pobijediti na izborima.

"Kako stvari stoje, najizglednije je da će biti pobjednici izbora za homofobe godine. Naime, izlaskom iz konzervativnog HRAST-a njihov konzervativizam i nazadnjaštvo očigledno nisu izašli iz njih", poručili su Hrebak i Klasić.

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju