Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Šetao i Tomašević

Završila 20. Povorka ponosa. Glavna poruka bila je: "Marširat ćemo zauvijek"

Aktualno Galerija +0 Povorka ponosa Galerija 1/1 >>
Dvadeseta Povorka ponosa LGBTIQ zajednice, osoba i duginih obitelji Zagreb Pridea održala se pod geslom "Prajd zauvijek!“.

U Zagrebu se danas održala dvadeseta Povorka ponosa. Cijeli hod pratili su glasni bubnjevi i brojni transparenti.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna priopćenje zagreb pridea Homofobni napad na skupinu gej mladića u zagrebačkom noćnom klubu Slika nije dostupna u bolnici u zagrebu Lažirali test na koronu: Podignuta optužnica protiv medicinskog tehničara i zatvorenika koji je htio izbjeći kaznu

22:00 Kako je bilo i najavljeno, Povorka se razišla oko 22 sata.

19:30 U 20 godina promiijenilo se dosta toga, ali ipak nedovoljno. Glavna poruka Povorke je - marširat ćemo zauvijek! ''Aktivisti ističu da činova mržnje ima još uvijek, a posebno su apostrofirali, citiram, da nasilnici i hulje čoporativno gaze po hodnicima parlamenta'', rekla je Petra Buljan s Ribnjaka za Dnevnik Nove TV.

U tijeku je i koncert na Ribnjaku. ''Ipak neće potrajati do ranih jutarnjih sati. Naravno, razlog su epidemiološke mjere. Uvjet za povorku i Ribnjak su ili negativan CPR test ili COVID potvrda o cjepivu. Na Ribnjak se bez nje ne može, dok je u povorku mogao tko je htio. Redari su postojali, ali nisu mogli sve kontrolirati tako da su tamo bili više simbolično'', izvijestila je o povorci Jurišić.

17:35 Oglasila se i zagrebačka policija. Sve je proteklo mirno, osim dva manja incidenta.

"Do 17 sati u službene prostorije policije dovedene su dvije maloljetne osobe koje su simboličnim porukama iskazale nepodržavajući stav prema povorci te je kriminalističko istraživanje u tijeku. Drugih postupanja policijskih službenika nije bilo", javljaju.

17:15 Mislim da svatko zaslužuje voljeti koga god hoće i svi trebaju imati pravo na to", rekla je Ivana iz povorke reporterki Dnevnika Nove TV Petri Buljan.

Neven koji je također prošetao gradom rekao je da se osjeća veselo sa svim tim mladim ljudima: "Samo im treba podrška, ništa drugo".

16:30 Povorka ponosa stigla je pred park Ribnjak.

16:20 Sudionici hodaju po gradu. Za sad sve protječe bez problema.

15:30 Svakakvih transparenata ima u Povorci. "antifa kučke", "ponos bez predrasuda", "policija je tu zbog vas", samo su neki od poruka.  

15:15 U povorci sudjeluje i gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević te brojni političari ljevice koji su već stigli na okupljanje. Među njima je i predsjednik SDP-a Peđa Grbin.

''Napredovali smo. Ovo je prvi put da gradonačelnik dolazi na Pride. Bio sam prvo kao građanin, pa kao zastupnik i evo sad kao gradonačelnik. Želimo kao nova vlast pokazati da nitko ne smije biti diskriminiran na bilo kojoj osnovi'', rekao je Tomašević.

Uz Tomaševića, podršku je dala i Sandra Benčić (Možemo!). ''Nisam bila u organizaciji, pomagala sam oko promidžbenih i pravnih stvari. Puno se toga promijenilo nabolje i to je jedna od stvari u kojima je Hrvatska išla nabolje. Kad usporedim s prvim Prideom kada su nas specijalci morali čuvati do toga gdje je to jedna šarena manifestacija na koju možemo dolaziti i sa svojom djecom i gdje se nitko ne boji za svoju sigurnosti. Naravno tu je bio napredak i oko zakonodavnih okvira i moramo govoriti da je napredak postignut, istaknula je Benčić.

Povorka ponosa započela je okupljanjem u 14 sati na Rooseveltovom trgu (ispred Mimare) te će od 15:30 sati proći Frankopanskom, Ilicom, Trgom bana Josipa Jelačića, Jurišićevom, Draškovićevom sve do Ribnjaka, Parka ponosa.

U vremenu od 15:30 do 17:30 sati, za vrijeme prolaska Povorke, na toj će trasi povremeno biti obustavljen promet. U Parku ponosa na Ribnjaku održat će se prosvjedni skup pod nazivom 'Dvadeset Prajdova zajedno u drugarstvu i otporu'.

Nakon obraćanja predstavnika Organizacijskog odbora Povorke ponosa i drugih prigodnih govora, slijedi druženje i zabavni program. Pristup u Povorku i na skup na Ribnjaku imat će isključivo osobe s valjanom EU digitalnom COVID potvrdom, dakle osobe cijepljene prvom dozom unatrag 22 dana (najkasnije do 12. lipnja), s obje doze do dana prije Prajda, kao i osobe koje imaju negativan nalaz PCR testa ili brzog antigenskog testa.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene