Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Provjerili smo stanje

Radi se i u trećoj smjeni: Završeno je više od polovice radova, kašnjenja će biti minimalna. Pelješki most sve je bliži svom konačnom izgledu

Đuro Mihalić, nadzornik gradnje Pelješkog mosta
Đuro Mihalić, nadzornik gradnje Pelješkog mosta Foto: DNEVNIK.hr
Nadomak gradilišta Pelješkog mosta još je jedan veliki brod s teretom i opremom iz Kine. Među brojnom posadom broda su i Hrvati. Radovi napreduju unatoč koronakrizi, uvjeravaju odgovorni. Nekim dijelovima mosta već se može i hodati.

Iz Kine ravno na gradilište Pelješkog mosta plovi još jedan brod. Dužine je kao dva nogometna igrališta, a na njemu je više od 4000 tona tereta.

"Od toga je 31 sandučasti nosač iznad 150 tona. Ostatak tereta su zaprege protiv vjetra kako bi se mogli variti ti sandučasti nosači. Bitno je napomenuti da se na brodu nalaze tri hrvatska državljana - zapovjednik, prvi časnik i upravitelj stroja", kazao je lučki kapetan Joško Nikolić.

A Pelješki most je sve bliže svom konačnom izgledu. Snimke od prije nekoliko dana pokazuju kako ovaj megaprojekt i iz zraka izgleda impresivno. U gradnji trenutačno sudjeluju 634 radnika.

Stanovnici ga željno iščekuju

Po dijelovima Pelješkog mosta već se može i hodati. Most je to koji stanovnici ovog dijela Hrvatske željno iščekuju i jedva čekaju ovuda proći svojim automobilima. Gradnja iz dana u dan napreduje. Završeni su svi podmorski radovi, a u tijeku su armirano-betonski radovi na izradi pilona na šest centralnih stupova.

I na pristupnim cestama sve ide prema planu, uvjeravaju u Hrvatskim cestama. Obilaznica treba ići i oko Stona.

"Ako i dođe do nekog kašnjenja, minimalno, to neće biti nikakav problem. U konačnici će ona biti napravljena. Kad smo čekali ovoliko vremena za most, ne znači nam ništa nekoliko mjeseci za obilaznicu", uvjerava načelnik Općine Ston Vedran Antunica.

Optimizam je i s druge strane mosta - Komarni i dolini Neretve. "Jako su se dobro snašli i Kinezi i druge tvrtke koje sudjeluju na pristupnim cestama jer s obzirom na situaciju s koronom - napreduju i radi se jako dobro", smatra Ivo Jerković iz Mjesnog odbora Komarna.

"Što prije bude gotov, bit će dobro za Pelješki kraj, Dubrovnik pogotovo", rekao je Ante iz Ploča. "Most, kad bude gotov, to je šansa za cijelu dolinu Neretve da se pokrene", navodi Duško iz Metkovića.

Jedno je sigurno - napokon će prometno povezati jug s ostatkom države. A razvoj i napredak ovisit će o onima koji te odluke donose.

Na gradilištu radi treća smjena

Na gradilištu se radi i u trećoj smjeni, a gost Dnevnika Nove TV bio je Đuro Mihalić s Instituta IGH, osoba zadužena za nadzor gradnje Pelješkog mosta.

"Radi i treća smjena, zavisno od faze rada, ako su veliki segmenti, može se betonirati, montirati armaturu, može se zavarivati, sada je došla u fazu i izrada čelične konstrukcije", objasnio je Mihalić.

"Što se tiče temeljenja mosta, ono je kompletno gotovo, od 12 stupova izrađeno je 11, došlo je do deformacije jednog pilota i problema oko temeljenja, ali to smo uspješno riješili tako da je i on na 70 posto gotov. Sada je faza izrada pilona, ima šest pilona na šest centralnih stupova, svaki je visine 40 metara", objasnio je Mihalić.

Koronakriza ih usporila

"Paralelno se izvode radovi na svih šest pilona i dovršeno je otprilike 55 posto radova. Od 240 metara napravljena su 132", dodao je Mihalić.

Navodi da je koronakriza utjecala na tijek gradnje. "Koronakriza je imala utjecaja, prvenstveno u proizvodnji čeličnih segmenata u Kini. To bi moglo imati utjecaja, ne znatnog, na kašnjenje. Mi se trudimo, može se očekivati jedno tri mjeseca kašnjenja, vidjet ćemo što će biti, ali za sada je to tako", rekao je Mihalić.

Za pristupne ceste kaže kako je planirani dovršetak u ljeto 2022. "Postoji određeni plan da se pusti u promet čvor Brijesta, to je odmah poslije mosta Pelješac. Tada bi se moglo pustiti most u promet, preko čvora Brijesta na lokalnu cestu i to bi trebalo biti u proljeće 2022. godine", zaključio je Mihalić.

Pročitajte i ovo Pelješkim mostom od ljeta 2022. - 2 KORONA USPORILA GRADNJU Provjerili smo stanje na gradilištu Pelješkog mosta: Čelik iz Kine stigao, gradilište opet radi punom parom

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Pelješki most poprima konture Ovo sve više nalikuje na most: Korona usporila gradnju, no Kinezi sada rade punom parom

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene