GI \'\'Narod odlučuje\'\' (Foto: Patrik Macek/PIXSELL)
GI \'\'Narod odlučuje\'\' (Foto: Patrik Macek/PIXSELL) Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Iz Građanske inicijative "Narod odlučuje" u nedjelju su izvijestili da su od predsjednika saborskog Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav Željka Reinera zatražili da njihovim predstavnicima omogući sudjelovanje na sjednici odbora u srijedu, 6. veljače, kad će se raspravljati o izvješću Vlade o provjeri broja i vjerodostojnosti potpisa kako bi "kao zainteresirana strana mogli iznijeti svoja stajališta" o tom izvješću.


Članica Organizacijskog odbora GI "Narod odlučuje" Natalija Kanački je na konferenciji za novinare ispred Hrvatskog sabora ponovila da ta građanska inicijativa osporava način i ishod provjere potpisa od strane Vlade RH te drži da je njime narušeno ustavno pravo građana na referendum.

Vezani članci Konferencija za medije GI Narod odlučuje (Foto: Patrik Macek/PIXSELL) "Narod odlučuje" traži da Ustavni sud ispita jesu li ispunili uvjete za referendum Poziv Inicijative Narod odlučuje (Foto: Facebook) GI Narod odlučuje: "Izađite na EU izbore i kaznite kradljivce referenduma!"

Koordinator inicijative Tvrtko Krpina ustvrdio je kako ni predstavnicima inicijative niti javnosti "nije bilo omogućeno stvarno provjeriti kako i zašto je više od 40.000 potpisa proglašeno nevažećima".

“Time je premijer Plenković prekršio svoje javno, na sjednici Vlade izneseno obećanje da će zadužiti ‘ministra uprave da građanskim inicijativama, ali i svim drugima zainteresiranima, omogući uvid i kontrolu u sve one potpise koji su proglašeni neispravnima’”, ocijenio je Krpina.

Pozvao se i na ocjenu Ustavnog suda “da bi odluka izvršne vlasti o neispravnosti potpisa (...) koja zainteresiranim strankama ne bi omogućila uvid odnosno provjerljivost rezultata provjere potpisa, predstavljala ograničenje ustavnog jamstva na neposredno odlučivanje građana putem referenduma".

''Cijeli postupak Sabora unatrag par mjeseci je protuustavan''

“Očekujemo da će nam predsjednik Odbora za Ustav omogućiti sudjelovanje na sjednici budući da je nazočnost i sudjelovanje predstavnika građana i udruga na sjednicama saborskih odbora uvriježena praksa", ustvrdila je Kanački.

Pravni zastupnik inicijative Karlo Novosel naveo je kako "Sabor ne može jednostrano ne raspisati referendum, već sukladno Ustavnom zakonu o Ustavnom sudu i Rješenju Ustavnog suda iz 2014. mora pitati Ustavni sud jesu li ispunjene pretpostavke za raspisivanje referenduma" te je podsjetio kako "Ustavni sud nije odgovorio na 2. dopunu ustavne tužbe GI Narod odlučuje u kojoj se iznose činjenice o tome da nije bilo moguće stvarno provjeriti rezultate provjere potpisa".

“Članak 87. Ustava jasno i nedvojbeno govori da će u trenutku kada se Hrvatskom saboru predaju potpisi Sabor raspisati referendum”, rekao je Novosel te dodao da "nigdje nije propisano da bi Hrvatski sabor bio ovlašten provjeravati potpise, već da Sabor jedino može upitati Ustavni sud da ocijeni je li prikupljeno 10 posto potpisa birača, a koji jedini potom može naložiti provjeru potpisa".

Novosel smatra da je "cijeli postupak Hrvatskog sabora unatrag par mjeseci protuustavan" te ocjenjuje da je Hrvatski sabor "na sebe preuzeo ulogu koju nema sukladno Ustavu". (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju