Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Veliko priznanje njoj i diplomaciji'

Grabar Kitarović u NATO-u može podići ugled Hrvatskoj

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hoće li Hrvatska u lipnju zaista završiti pregovore s Europskom unijom, neće biti poznato prije kraja svibnja, doznajemo iz visokih europskih diplomatskih izvora.

Ali ugledu naše zemlje svakako će, i tijekom dovršetka pregovora, pridonijeti činjenica da je naša bivše šefica diplomacije, aktualna veleposlanica u Sjedinjenim Državama, Kolinda Grabar Kitarović postala druga osoba NATO saveza. Dok je prva reakcija predsjednice Vlade Jadranke Kosor bila hladna i suzdržana, ministar vanjskih poslova Gordan Jandroković ne krije veselje i tvrdi - ja sam znao za njezin novi posao!

Pročitajte i ovo Bosna i Hercegovina - 3 samit u Bruxellesu BiH na vratima pristupnih pregovora za ulazak u EU: "Bilo bi lijepo, ali bogami, traje predugo" Predsjednik Zoran Milanović otvaranje pregovora s BiH Predsjednik prozvao Plenkovića: "Ovo je vrhunac njegova dodvoravanja briselskim birokratima"

>> 'Ovo nije samo moj, ovo je i uspjeh Hrvatske'

>> Kolinda Grabar-Kitarović u vrhu NATO saveza

Hrvatska veleposlanica ima razloga za osmijeh. Funkcija pomoćnice glavnog tajnika NATO-a važna je stepenica u njezinoj karijeri, a pohvale ne izostaju. 'Veliko priznanje njoj osobno, ali i veliko priznanje našoj diplomaciji. Potvrda je to i međunarodnog položaja Hrvatske,a potvrda je toga da imamo iznimno profesionalne kadrove koje je prepoznao i svijet', rekao je ministar Gordan Jandroković.

Dok je odlazak Ivana Šimonovića u Ujedinjene narode svojedobno okitila superlativima, o karijernom napretku svoje stranačke kolegice premijerka Kosor nešto je suzdržanija. 'Evo, svakako dobre vijesti, a o tome ćemo veleposlanica i ja tek razgovarati', rekla je Kosor. Uzrok hladnog premijerkina tona možda se krije u činjenici da nije ni znala kako Grabar Kitarović planira raditi za NATO. Ministar tvrdi drugačije.

Na pitanje da li ga je obavijestila o tome prije ili nakon što se prijavila Jandroković je rekao da detalji nisu posebno važni. Profesor Ivan Grdešić i sam je bio veleposlanik, pa zna koliko je teško u takvim situacijama napraviti pravi potez.

Grabar Kitarović počela uz Sanadera

'Ja bih recimo informirao premijerku o tome što su moji planovi, zamolio je za tihu podršku, ali sigurno ne bih o tome govorio u javnosti na način ako ja u tome ne uspijem se to negativno ne odrazi i na samu Vladu', rekao je Grdešić. Hrvatska veleposlanica definitivno je uspjela. Njezini počeci bili su uz Ivu Sanadera. Sada ima priliku dodatno promovirati Hrvatsku, a tvrde stručnjaci i osnažiti naš ugled u pregovaračkom procesu.

'Mislim u stvari da može i koristiti da bi se pokazalo kako je hrvatska diplomacija sposobna obavljati visoke funkcije u međunarodnoj diplomaciji, a time i u EU', dodao je Grdešić. Na novu funkciju Grabar Kitarović će za koji mjesec. Do tada mnogi će se zasigurno htjeti vidjeti kao njezina zamjena u veleposlaničkoj fotelji u SAD-u. Oko novog kandidata morat će se usuglasiti predsjednik i premijerka.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene